Een vernederende video rechtstreeks uit een operatiekamer roept woede op in Marokko

marokko
6
7 feb '18
De video van een man waarbij een object uit zijn anus wordt verwijderd werd zonder enige toestemming gefilmd en verspreid op het internet.

Op de video, die sinds vrijdag 2 februari de ronde doet op social media, zien we een medisch team rondom een patiënt. Het team probeert een voorwerp uit zijn anus te halen, dat een klein blikje frisdrank blijkt te zijn. De bewusteloze en naakte patiënt is zich er niet van bewust dat hij wordt gefilmd en dat maakt de scène nog schokkender.

Het feit dat een persoon in het medisch team de vrijheid heeft genomen om deze beelden te filmen, voor de onbewogen blikken van de andere teamleden, schendt de rechten van de patiënt. Dit is niet de eerste dergelijke flagrante schending van het medische beroepsgeheim, schrijft Lefr360.

Social mediagebruikers deelden de video massaal, sommigen om een 'misdaad tegen de waardigheid van de patiënt' aan de kaak te stellen, anderen om de laatste te bespotten. Maar iedereen verwierp unaniem het gebrek aan discretie van de medische staf. Het ministerie van Volksgezondheid reageerde enkele dagen nadat het schandaal uitbrak en kondigde de opening aan van een onderzoek om het ziekenhuis of de kliniek te identificeren waar de scène werd geschoten en om de identiteit van de betrokken stafleden te achterhalen.

Moulay Abdelalaoui Mountadar, secretaris-generaal van de Onafhankelijke Unie van artsen in de publieke sector, geeft toe dat dit duidelijk een verwerpelijke daad is en kan worden bestraft met zware straffen, maar ook dat dit een geïsoleerd geval is. "We moeten wachten op de resultaten van het onderzoek van het ministerie om de authenticiteit van deze video te verifiëren en met de vinger wijzen naar de verantwoordelijken, maar we moeten ons ook onthouden van het beledigen van het hele beroep", zei hij.

De verontwaardiging van sociale mediagebruikers en diverse maatschapelijke organisaties lijkt echter niet te kalmeren. Veel NGO's hebben verklaringen vrijgegeven om een "ernstige schending van de mensenrechten" aan de kaak te stellen. Onder hen, een collectieve groepering van 5 verenigingen die de rechten van homoseksuelen verdedigen.

"De video demonstreert een daad van spot en een belediging voor de waardigheid van de patiënt in kwestie, aannemende, op basis van ongegronde vooroordelen, dat het hier om een homoseksuele patiënt gaat", staat in de verklaring. Voor de groep duidt dit incident op een "flagrant gebrek aan respect bij bepaalde gezondheidswerkers die niet alleen de waardigheid van de patiënt, maar ook zijn veiligheid en zijn fysieke en emotionele integriteit in gevaar hebben gebracht, wetende dat dit een ernstige schending is van de ethiek van het beroep".

To be continued.

Wij hebben er als redactie bewust voor gekozen de besproken video niet te publiceren.

© Redactie 2018
marokko
video
operatiekamer
internet
verspreid
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi