Sahel: Marokkaanse en Europese veiligheidsdiensten verstevigen samenwerking

marokko
0
11 feb '18
De massale komst van Daesh-strijders in de Sahel-zone maakt de Marokkaanse en Europese veiligheidsdiensten ongerust.

Tientallen strijders van de terroristische organisatie Daesh, die zijn posities in Irak en Syrië heeft verloren, keren terug naar de Sahel-zone waar de mensenhandel in volle gang is. Deze zone wordt beschouwd als het vertrekpunt en kruispunt van migranten naar het Europese vasteland, terwijl ze door Marokko, Algerije en Libië reizen. Het risico van infiltratie van Daesh-strijders, verborgen tussen de vluchtelingen, is daardoor hoger.

Deze risico's nemen nu spectaculair toe en brengen de Marokkaanse veiligheidsdiensten, en hun Europese tegenhangers, in hoge staat van paraatheid. Deze bezorgdheid werd op donderdag uitgesproken door de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken en Samenwerking, Alfonso Dastis. Een onderwerp dat al werd opgeworpen door de directeur van de Marokkaanse veiligheid- en inlichtingendienst BCIJ, Abdelhak ElKhiyam, in zijn laatste interview met de krant Le Monde, schrijft Akhbar Al Youm in zijn weekendeditie.

De krant wijst erop dat Daesh na zijn nederlagen in Irak en Syrië niet is verdwenen, maar dat het naar de Sahel en andere onrustige gebieden is gegaan. De directeur van BCIJ zei dat de Marokkaanse veiligheidsdiensten alert zijn en dat zij het risico van infiltratie van Daesh-strijders onder migranten zeer serieus nemen. Evenzo zei hij dat Marokko volledig samenwerkt, in termen van informatie en inlichtingen, met alle landen die door dit gevaar in de regio worden bedreigd. De samenwerking tussen de Marokkaanse en Europese inlichtingendiensten is de afgelopen jaren flink verstevigt.

In deze context betreurde de directeur van BCIJ het gebrek aan samenwerking van de Algerijnse veiligheidsdiensten en het feit dat een deel van het grondgebied van de zone wordt bezet door de Polisario, dat banden heeft met terroristische netwerken en allerlei soorten smokkel.

© Redactie 2018
sahel
marokko
europe
veiligheidsdiensten
samenwerking
verst
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?