Justitie oordeelt tegen het gebruik van de Franse taal in het openbaar bestuur

buitenland
22
13 feb '18
Nieuwe jurisprudentie in het taalbeleid in Marokko!
Het Hof van Beroep in Rabat heeft een vonnis bevestigd dat eerder was gegeven door het bestuurlijk rechtscollege in Rabat. Hierbij wordt de nadruk gelegd op de onwettigheid van het gebruik van de Franse taal in het openbaar bestuur.

Door dit vonnis blijft de Arabische taal dus het enige communicatiemiddel in de administratie. 

Akhbar Al Yaoum, die hier vandaag over schrijft, zegt dat "dit vonnis een triomf is van de algemene wil van Marokkanen die sinds het begin van de onafhankelijkheid campagne voeren, omdat de Arabische taal de officiële taal van de mensen is".

In een verklaring benadrukt Fouad Abou Ali, voorzitter van het Nationaal Collectief voor de Arabische taal, dat het een overwinning van het gerecht is tegen de pogingen van de Franstalige lobby die allerlei manoeuvres uithaalt om de Arabische taal te vervangen. Bovendien vreest hij dat zij nu dezelfde manoeuvres uit gaan halen om de uitvoering van het oordeel te voorkomen.

In dit verband roept hij maatschappelijke organisaties op om de Arabische taal op het niveau van de administratie te verdedigen. Hij roept alle Marokkanen op "om de ontvangst van schriftelijke post in het Frans te weigeren en deze terug te sturen naar de afzender met het verzoek deze te herschrijven en vertalen in de Arabische taal".
© Redactie 2018
marokko
frans
openbaar bestuur
jurisprudentie
arabisch
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
daesh
premier league
team marokko
moeder
uefa
golaso
mounir el hamdaoui
geld
ontvoering
plannen
atlasleeuwen
wk 2018
casablanca
frmf
tanger
ajax
hervé renard
marrakech
eredivisie
mohammed vi
spanje
hakim ziyech
rabat
migranten