Marokko heropent zijn Marokkaanse ambassade in Irak

marokko
0
16 feb '18
De Marokkaanse ambassade werd 13 jaar geleden na de ontvoering van twee Marokkanen in Irak verplaats naar Jordanië.

Marokko bereidt zich voor om de ambassade in Irak te heropenen. Het initiatief van Marokko maakt deel uit van de wederopbouw van het land dat verwoest is door onder andere de strijd tegen Daesh.

Om veiligheidsredenen werd de Marokkaanse ambassade dertien jaar gesloten, dat besluit werd met name genomen na de ontvoering van twee Marokkaanse staatsburgers in 2005. De komende weken zal het hoofdkantoor van de Marokkaanse ambassade in Bagdad opnieuw worden geopend. De heropening van de ambassade in Irak zal plaatsvinden ter gelegenheid van het bezoek aan Bagdad door de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking, Nasser Bourita, meldt Lefr360.

Dit Marokkaanse initiatief beantwoordt aan de wens van beide landen om hun broederlijke en bilaterale relaties nieuw leven in te blazen. Ondanks de situatie had Marokko zijn ambassade in Irak behouden na de val van het oude regime. De veiligheidsomstandigheden leidden er uiteindelijk toe dat Rabat zijn diplomatieke vertegenwoordigers naar de Jordaanse hoofdstad Amman verplaatste.

De beslissing van Marokko komt op het moment van de lancering van de wederopbouw van Irak. Tijdens de laatste internationale conferentie onder voorzitterschap van de Wereldbank, werd meer dan twintig miljard euro aan hulp toegezegd aan Irak voor de wederopbouw. De Iraakse minister van Planning schatte de behoeften van zijn land op 88,2 miljard dollar. Premier Haidar Al Abadi heeft onlangs gesproken over 100 miljard dollar op het World Economic Forum in Davos. Het volstaat om te zeggen dat de wederopbouw van het land kolossaal is.

© Redactie 2018
marokko
irak
ambassade
heropening
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?