Chefchaouen: Ierse toerist koopt voor 600 dirham een 25.000 jaar oud beeldje

marokko
1
16 feb '18
De toerist dacht een simpel beeldje te kopen, maar dat blijkt nu ineens heel wat meer waard te zijn!

De nieuwswebsite Irishtimes publiceerde een wel heel opmerkelijk verhaal. Een Ierse toerist, timmerman van beroep en liefhebber van antiek, was in 2006 op vakantie in Marokko. Hij kocht in Chefchaouen een beeldje in een boetiek die gespecialiseerd is in Islamitische en Romeinse kunstvoorwerpen. Het beeldje beviel hem vanwege het Aziatische uiterlijk en na onderhandelingen kon hij de prijs terugbrengen van 800 dirham naar 600 dirham.

Terug in Ierland besluit de man vervolgens onderzoek te doen naar het beeldje dat volgens hem van gelakt hout is en de Chinese keizer Yongle zou vertegenwoordigen. Hij is ervan overtuigd dat het object dateert uit de 15e eeuw. Zijn interesse in het beeldje verandert zo in een obsessie dat zijn vrouw erop dringt het beeldje door een professional te laten beoordelen.

Het echtpaar kiest hiervoor een gespecialiseerd bedrijf in Oxford, Groot-Brittannië en betaald bijna 600 euro om de ouderdom van het object te beoordelen.

De resultaten van het laboratorium zijn verbazingwekkend: het beeldje is niet in hout gesneden, maar is gemaakt van de hoorn van een wolharige neushoorn, een uitgestorven soort. Het beeldje is minimaal 25.000 jaar oud! De waarde van het beeldje wordt geschat op maar liefst 30.000 euro.

De vraag blijft in dit verhaal natuurlijk wel hoe het kan dat dit beeldje in Marokko verkocht werd en of het Marokkaanse ministerie van Cultuur een onderzoek zal openen, zoals het geval was met het skelet van een in Marokko opgegraven dinosaurus die in Frankrijk werd geveild.

De eigenaar van het beeldje wenst anoniem te blijven, de man op de bijvoegde foto is dus niet de daadwerkelijke eigenaar. Wel is het beeldje daarop te zien.

Photocredit: Irishtimes.com

© Redactie 2018
opmerkelijk
marokko
chefchaouen
beeldje
toerist
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?