Analyse: Hoe Renard voor eerherstel zorgde van het Marokkaanse elftal

marokko
10
17 feb '18
Gisteren was het precies 2 jaar geleden dat de Marokkaanse bond zich ontdeed van Badou Zaki als bondscoach en de Franse Afrika-specialist aan zich bond.

Niet iedereen zal er bij stil gestaan hebben gisteren, het moment dat bondscoach Hervé Renard al 2 jaar de scepter zwaait bij het Marokkaanse elftal. Op 16 februari 2016 greep de Marokkaanse voetbalbond tussentijds in, toenmalig bondscoach Badou Zaki werd aan de kant geschoven voor de enige oefenmeester in de geschiedenis van het voetbal die met 2 Afrikaanse landen de Afrika Cup-titel binnen wist te slepen. 

Destijds was er enorm veel om te doen in zowel de Marokkaanse media als dat je in de Marokkaanse publieke opinie kon proeven, de beruchte trainerswissel die publiekslieveling Badou Zaki verhinderde het werk af te maken waar hij reeds aan begonnen was. Zaki, die sinds november zonder club of land zit na z'n ontslag bij Botola Pro-formatie IRT Tanger, had voor zowel de WK-kwalificatie als de kwalificatiereeks voor de Afrika Cup van 2017 hele gunstige resultaten behaald. Het is dan ook het werk van Zaki waar Renard op heeft voortgeborduurd, iets wat de Franse coach ook meteen aangaf tijdens de persconferentie van zijn aanstelling. 

Zaki maakte zich bij zowel spelers als publiek onmogelijk, tussentijds ingrijpen door de bond bleek onvermijdelijk
Ondanks Zaki's prima resultaten rommelde het wel aan alle kanten, de 58-jarige oud-international stond erom bekend geen tegenspraak te dulden van zijn selectiespelers. Internationals die dat wel deden of zich op een andere manier onmogelijk maakten, daar was het dan meteen ook mee afgelopen onder deze trainer. Te denken aan Abdelhamid El Kaoutari en Adel Taarabt, beiden kwam definitief niet meer voor in de plannen van Zaki. 

Ook over het spel was men niet te spreken, het lukte hem maar niet om de ploeg aan het voetballen te krijgen. Onder Zaki was Marokko's spel, uitzonderingen daargelaten natuurlijk (red. de oefeninterland tegen Uruguay bijvoorbeeld 0-1 verlies), saai en eentonig. Het absolute dieptepunt was het bijna verspelen van doorstroming naar de groepsfase voor de WK-kwalificatie. Na thuis met 2-0 (red. 12 november 2015) van Equatoriaal Guinée te hebben gewonnen, werden de Leeuwen v/d Atlas in de zware uitwedstrijd bijna de verlenging ingesleept. Marokko had sterke moeite om de Afrikaanse voetbaldwerg van het scoren af te houden, met een 1-0 verlies verliet de selectie met de staart tussen de benen het Estadio de Bata. 

Dit was dan waarschijnlijk ook de wedstrijd die de bond ertoe deed besluiten voortijdig een einde te maken aan de samenwerking met de oud-international. Verder dan deze ontmoeting kwam het niet voor Zaki tijdens zijn tweede periode als oefenmeester van de Leeuwen v/d Atlas, één dag voordat zijn vervanger werd gepresenteerd kwam Arryadia met de primeur: 'Zaki ontslagen als hoofdcoach van het Marokkaanse elftal'. 

Renard blies, niet zonder slag of stoot achter gezien, weer nieuw leven in het Marokkaanse elftal
We kenden hem allemaal al als Afrika-specialist, maar toen hij in de perszaal van de Marokkaanse bond plaats nam was het wel even wennen. Marokko deed voor de achtste keer in de historie van haar bestaan als voetballand een beroep op een Fransman. Daar waar de vorige dienstverbanden met de Fransozen lang niet allemaal succesvol bleken, gaf de aanstelling van deze ervaren bondscoach de burger weer enigszins moed. Met Hervé Renard aan het roer heeft Marokko weer haar weg teruggevonden naar de top van Afrika, overall bracht de voormalig bondscoach van onder andere Zambia en Ivoorkust weer de discipline en de dynamiek terug die men lange tijd miste. 

Marokko bereikte sinds 2004 weer een verder podium dan de groepsfase op een Afrika Cup en vond onder Renard weer haar plek terug op een mondiale eindronde. Maar wat nog belangrijker is: de Leeuwen v/d Atlas ogen weer als een op elkaar ingespeeld collectief die, mits de inzet en de motivatie ernaar is, nieuwe hoogtes kunnen bereiken. Nog nooit wist een land in de geschiedenis van de groepsfase van de WK-kwalificatie zich te plaatsen zonder ook maar één tegendoelpunt te incasseren, iets waar deze coach min of meer aan de basis van stond. 

Je hoort het vaak, 'het team maakt de coach', echter is het nu nog maar de vraag of die uitspraak ook opgaat voor Renard. Mocht het hem lukken zich te manifesteren als tactische toptrainer dan zal dit tot uiting komen komende zomer. Wanneer Renard het onmogelijke presteert, namelijk doorstroming naar de tweede ronde op dit WK in deze 'poule des doods', dan heeft de bond op 16 februari 2016 een gouden wissel uitgevoerd. 

Photocredit: Yahoo Sports

© Redactie 2018
marokko
atlasleeuwen
hervé renard
wk 2018
frmf
bondscoach
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi