Alle vormen van intimidatie tegen vrouwen nu strafbaar in Marokko

marokko
17
18 feb '18
Alle vormen van intimidatie tegen vrouwen zijn in Marokko nu strafbaar voor de wet, wij zetten het even op een rijtje.

Na bijna vijf jaar van parlementaire bureaucratie werd het wetsvoorstel betreffende de bestrijding van intimidatie tegen vrouwen, eindelijk op woensdag 14 februari door het parlement goedgekeurd. Alle vormen van intimidatie tegen vrouwen, zowel thuis als op de werkplek en op straat, zijn nu strafbaar voor de wet. Het nieuwe wetsvoorstel voorziet in het volgende:

Gedwongen huwelijk
De nieuwe tekst voorziet in een gevangenisstraf van zes maanden en/of een boete van 10.000 tot 30.000 dirham tegen iedereen die een meisje dwingt om te trouwen onder bedreiging of met geweld.

Seksuele intimidatie op een openbare plaats
Seksuele intimidatie van vrouwen op een openbare plaats wordt bestraft met een gevangenisstraf van zes maanden en een boete van 2.000 tot 10.000 dirham. De auteurs van seksueel intimiderende teksten (bijvoorbeeld via social media of SMS) krijgen dezelfde straf.

Seksuele intimidatie door personen (of familieleden daarvan) die bij één van de veiligheidsdiensten werken
Zwaardere straffen worden gegeven als de dader een familielid, een medewerker of een persoon is die verantwoordelijk is voor het handhaven van de orde en veiligheid in de openbare ruimte. 

Seksuele intimidatie door een familielid
De wet voorziet ook in straffen variërend van drie tot vijf jaar in de gevangenis en boetes tussen 5.000 en 50.000 dirham als de seksuele stalker een familielid is en gezag heeft over het slachtoffer of als het slachtoffer minderjarig is.

Om in werking te treden, moet de wet nu worden gepubliceerd in het officiële staatsbulletin, volgens de bepalingen van de grondwet.

© Redactie 2018
marokko
intimidatie
vrouwen
strafbaar
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?