Melilla installeert prikkeldraad met mesjes op de grensovergang met Marokko

buitenland
1
19 feb 21:01
De autoriteiten in Melilla hebben besloten om nieuw prikkeldraad te installeren dat is versterkt met mesjes op de grensovergang met Marokko.
Het prikkeldraad met vlijmscherpe mesjes werd al eens eerder geplaatst, maar werd in 2007 weer verwijderd. In verband met de toenemende migratiedruk van migranten uit de sub-Sahara en met name onbegeleide Marokkaanse minderjarigen is besloten dit prikkeldraad weer terug te plaatsen. 

De voorzitter van de Havenautoriteit van Melilla (APM) kondigde vorige week aan dat de barrière van 590 meter lang versterkt zal worden met een prikkeldraadsysteem waarvan de installatie al is begonnen. De kosten hiervan zijn 468.000 euro.

Hij benadrukte ook dat dit een "afschrikmiddel" is voor migranten en jongeren die Melilla proberen binnen te komen, omdat zij hiermee Spaans (en Europees) grondgebied willen bereiken. Bijna 4200 irreguliere immigranten zijn in 2017 via Melilla het land binnengekomen.

Het prikkeldraad maakte reeds zijn eerste slachtoffers, toen de passagiers van een veerboot twee jonge Marokkanen met gescheurde kleding aan de bovenkant van het hek zagen hangen, meldt Diario de Sevilla. Ze werden ervan af gehaald door de politie.

De beslissing om het prikkeldraad met mesjes weer terug te plaatsen heeft veel kritiek opgewekt. Zowel politieke partijen als verenigingen uit het maatschappelijk middenveld beschouwen het als "onmenselijk". De oppositieleider in Melilla, Mustafa Aberchán, zei dat hij de APM-voorzitter en het stadsbestuur verantwoordelijk houdt voor eventuele verwondingen die zich kunnen voordoen. Het hoofd van de lokale maatschappelijke organisatie Prodein, die minderjarigen helpen, riep van zijn kant op tot "minder prikkeldraad en meer kinderbescherming".

Zelfs de vakbond van de Guardia Civil (AUGC) vind dat het beter zou zijn om het aantal agenten te verhogen en, belangrijker nog, om meer controle uit te oefenen in Boca del León, de belangrijkste toegang tot de haven.
© Redactie 2018
melilla
prikkeldraad
mesjes
migranten
marokkanen
minderjarig
alleenstaand
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
golaso
de graafschap
staatsliedenbuurt
migratie
toeristen
belgie
adila
imlil
caf
liquidaties
atlasleeuwen
wk 2018
casablanca
frmf
tanger
hervé renard
ajax
mohammed vi
marrakech
eredivisie
spanje
rabat
hakim ziyech
amsterdam