Nederland levert Said C. niet uit aan Marokko

buitenland
32
22 feb 22:35
De Nederlandse rechtbank heeft geoordeeld: Said C. mag niet worden uitgeleverd aan Marokko.
Onderwerp van twee arrestatiebevelen uitgevaardigd door Marokko voor "drugshandel, corruptie, oprichting en lidmaatschap van een criminele organisatie", werd Said C. eind juni 2017 gearresteerd door de Nederlandse autoriteiten. Rabat verzocht onmiddellijk om zijn uitlevering en garandeerde dat hij een eerlijk proces zou krijgen. 

De garanties die Marokko geeft, vindt de rechtbank echter onvoldoende om het gevaar van een oneerlijk proces af te wenden. De rechtbank acht het bevel tot uitlevering ontoelaatbaar en heft de uitleveringsdetentie op. De rechter in Breda gaf aan: "Er bestaat een reëel gevaar dat de betrokkene een zodanig oneerlijk proces zal krijgen, dat de uitlevering moet worden geweigerd."

De Nederlandse autoriteiten onderzoeken of zij in beroep kunnen gaan tegen het besluit van de rechtbank. 

"De minister van Justitie en Veiligheid en de minister van Buitenlandse Zaken hebben kennis genomen van het besluit van de rechtbank over het uitleveringsverzoek voor Said C. die verdacht wordt van drugshandel", zei de Nederlandse ambassadrice in Rabat, Désirée Bonis, tegen het Marokkaanse persbureau MAP.

"De Nederlandse minister van Justitie en Veiligheid en de procureur-generaal onderzoeken momenteel de beslissing van de rechtbank om in beroep te gaan".

Bonis voegde daaraan toe dat "Nederland een rijke en historische vriendschap heeft met Marokko, waaraan zij veel belang hechten".
© Redactie 2018
marokko
nederland
chaou
uitlevering
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
golaso
de graafschap
staatsliedenbuurt
migratie
toeristen
belgie
adila
imlil
caf
liquidaties
atlasleeuwen
wk 2018
casablanca
frmf
tanger
hervé renard
ajax
mohammed vi
marrakech
eredivisie
spanje
rabat
hakim ziyech
amsterdam