Marokko: de headlines van afgelopen week

marokko
3
25 feb '18
Het nieuws die de afgelopen week de krantenkoppen bereikten in Marokko.

Wij zetten voor jullie even de headlines van afgelopen week op een rijtje. Met name Tanger was deze week veelal het toneel van de nieuwsberichten.

Spoorwegongeval in Tanger
Op zaterdag 17 februari vond er een ernstig spoorwegongeval plaats in Tanger. Een goederentrein botste op een minibusje, hierbij vielen zes doden en 14 gewonden. Koning Mohammed VI heeft opdracht gegeven tot het instellen van een gezamenlijke commissie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en het ministerie van Transport en Logistiek. Deze zal uitgebreid onderzoek doen en alle noodzakelijke juridische en administratieve maatregelen nemen tegen iedereen die gefaald heeft. Koning Mohammed VI neemt tevens alle begrafeniskosten en de ziekenhuiskosten van de gewonden op zich.

Alle vormen van intimidatie tegen vrouwen nu strafbaar in Marokko
Op zondag 18 februari zette wij voor jullie op een rijtje wat het nieuwe goedgekeurde wetsvoorstel betreffende de bestrijding van intimidatie tegen vrouwen precies inhoudt. Alle vormen van intimidatie tegen vrouwen, zowel thuis als op de werkplek en op straat, zijn nu strafbaar voor de wet. De straffen en boetes zijn hier na te lezen: Klik!

Einde van Uber in Marokko

Op dinsdag 20 februari kondigde Uber Maroc aan de handdoek in de ring te gooien, drie jaar na de lancering. "De huidige onzekerheid van de regelgeving staat ons niet toe om een veilige en betrouwbare ervaring te bieden die voldoet aan de eisen van onze klanten, zowel voor chauffeurs als passagiers. Zolang er dus geen echte hervorming en een gunstige omgeving is voor nieuwe mobiliteitsoplossingen, zijn we gedwongen om onze activiteiten op te schorten, vanaf deze week", zei het bedrijf in een verklaring.

Marokkaanse veiligheidsdienst ontmantelt terreurcel in Tanger
Op woensdag 21 februari ontmantelde de veiligheid- en inlichtingendienst BCIJ een nieuwe terreurcel, gelieerd aan Daesh, in Tanger. De cel bestond uit 6 Daesh-aanhangers, tussen 22 en 42 jaar oud. De verdachten hadden plannen gemaakt voor aanslagen en wilde de veiligheid en stabiliteit van Marokko ernstig te ondermijnen

Boze schoonmoeder hakt hand van schoonzoon af met een bijl
Op 21 februari schreven wij over een boze schoonmoeder, en haar twee zonen, die haar schoonzoon op straat had aangevallen in Tanger. Zij gebruikte hierbij een bijl en hakte de hand af van de schoonzoon. Het slachtoffer werd in kritieke toestand geëvacueerd naar de intensive care van het Mohammed V-ziekenhuis in Tanger en vervolgens naar het Souissi-ziekenhuis in Rabat. Hier onderging hij twee operaties, aan zijn hand en aan zijn hoofd. Het is ons niet bekend hoe het nu met deze jongeman gaat.

Nederland levert Said C. niet uit aan Marokko
Op 22 februari oordeelde de rechtbank in Nederland dat Said C. niet aan Marokko mag worden uitgeleverd. De rechter in Breda gaf aan: "Er bestaat een reëel gevaar dat de betrokkene een zodanig oneerlijk proces zal krijgen, dat de uitlevering moet worden geweigerd". Het parket van de regio Zeeland West-Brabant bevestigde op zaterdag 24 februari in beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechtbank.

© Redactie 2018
marokko
headlines
krantenkoppen
afgelopen week
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?