'Visserijovereenkomst EU-Marokko wel geldig, maar niet van toepassing op Westelijke Sahara'

marokko
8
27 feb '18
'De visserijovereenkomst tussen de EU en Marokko is geldig zolang deze niet van toepassing is op de Westelijke Sahara en de aangrenzende wateren.'

"De visserijovereenkomst tussen de EU en Marokko is geldig zolang deze niet van toepassing is op de Westelijke Sahara en de aangrenzende wateren", oordeelde het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ-EU).

Het HvJ-EU is dus van mening dat de visserijovereenkomst geldig is, in tegenstelling tot het advies van advocaat-generaal Wathelet aan het EU-Hof in een Britse zaak. Het is echter ook van mening dat het geen betrekking heeft op "wateren grenzend aan de Sahara".  Het EU-Hof oordeelde dat "het grondgebied van de Westelijke Sahara niet valt onder het begrip "Marokkaans grondgebied" in de zin van artikel 11 van de partnerschapsovereenkomst".

Er werd lang uitgekeken naar het besluit van het HvJ-EU, omdat het de toekomst van de visserijovereenkomst betreft en met name de toekomst van de betrekkingen tussen de EU en Marokko.

Het EU-Marokkaanse Visserij Partnerschapsakkoord (FPA, Fisheries Partnership Agreement) is een visserijakkoord tussen de Europese Gemeenschap en Marokko, waardoor Europese schepen langs de Marokkaanse kusten kunnen vissen. In ruil voor een financiële bijdrage, krijgen Europese schepen toegang tot de territoriale wateren van Marokko.De FPA wordt beschouwd als een van de belangrijkste visserijovereenkomsten van de Europese Gemeenschap. Schepen uit 11 Europese Lidstaten krijgen via het akkoord toegang tot de Marokkaanse wateren; het betreft schepen uit Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Nederland, Polen, Portugal en Spanje.

De uitspraak van het HvJ is hier in te zien: Klik!

© Redactie 2018
marokko
eu
visserijovereenkomst
sahara
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?