Akhannouch: 'De visserijovereenkomst blijft van kracht' (video)

marokko
0
27 feb '18
De visserijovereenkomst tussen Marokko en de Europese Unie 'blijft van kracht en is nog steeds geldig.

De visserijovereenkomst tussen Marokko en de Europese Unie "blijft van kracht en is nog steeds geldig". Europese vissersvaartuigen zullen blijven vissen uit de Saharaanse provincies van het Koninkrijk, volgens het protocol dat eindigt op 14 juli 2018, zei de Marokkaanse minister van Landbouw, Zeevisserij en Plattelandsontwikkeling vanmiddag.

In reactie op het vonnis van het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ-EU) benadrukte de minister in zijn verklaring aan de pers drie andere essentiële punten:
- "Het vonnis spreekt helemaal niet over het verbod op vissen in de wateren van de zuidelijke provincies".
- "Het vonnis spreekt niet over de Polisario".
- "De onderhandelingen tussen Marokko, via de ministeries van Buitenlandse Zaken en Visserij, en de Europese Unie zullen worden voortgezet".

In een gezamenlijke verklaring ondertekend door EU-buitenlandchef, Federica Mogherini en de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking, Nasser Bourita, geven beide partijen aan "nota te hebben genomen van het vonnis van het HvJ-EU van vandaag over de visserijovereenkomst tussen Marokko en de Europese Unie".

Beide partijen bevestigen "hun toewijding voor het strategische partnerschap tussen Marokko en de Europese Unie en hun vastberadenheid om het te behouden en te versterken". In dit verband voegden ze er in de gezamenlijke verklaring aan toe: "hun politieke dialoog verder te versterken en de stabiliteit van hun handelsbetrekkingen te beschermen".

Beide partijen bevestigen tevens hun steun voor het VN-proces en steunen de inspanningen van de secretaris-generaal om tot een definitieve politieke oplossing voor de Sahara-kwestie te komen.

Het interview met Akhannouch is Franstalig:

YouTube link

Videocredit: Lefr360

© Redactie 2018
marokko
eu
visserijovereenkomst
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?