Groot Joods archieffonds gedoneerd aan de archieven van Marokko

marokko
6
28 feb '18
Het archieffonds bevat 1100 bestanden met informatie over het Jodendom in Marokko.

De 'Alliance Israelite Universelle' zal de archieven van Marokko voorzien van digitale kopieën van een groot archief over de periode 1862-1940.

Dit archieffonds wordt op 6 maart gepresenteerd tijdens een ceremonie. Het bevat 1100 bestanden, in totaal 235.630 afbeeldingen, en is een onvervangbare bron van informatie betreffende de geschiedenis van het instituut en de Marokkaans Joodse gemeenschap, meldt een verklaring van het 'Archives du Maroc'.

Er wordt tevens een partnerschapsovereenkomst getekend tussen de 'Alliance Israelite Universelle' en het 'Archives du Maroc'. 

De 'Alliance Israelite Universelle' heeft in 1862 zijn eerste school in Tetouan opgericht, waarna een schoolnetwerk werd ontwikkeld dat aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog meer dan 5000 kinderen telde. Deze waren verdeeld over 19 jongens- en 12 meisjesscholen in heel Marokko.

Aan het einde van het jaar 1940 creëerde het instituut nieuwe instellingen, met name in de Midden-Atlas, en bleef functioneren na de onafhankelijkheid van Marokko in 1956, waarbij het Arabisch werd geïntegreerd in de onderwijsprogramma's. Tegenwoordig heeft het instituut vier instellingen in Casablanca die Joodse en Islamitische studenten huisvesten, geeft het Marokkaanse persbureau MAP te kennen.

© Redactie 2018
marokko
jodendom
archieffonds
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?