Controverse in Marokko over maagdelijkheidscertificaten

marokko
3
1 mrt '18
Het maagdelijkheidscertificaat zou volgens de Vereniging van Marokkaanse Seksuologen in strijd zijn met de medische eed.

Het document, dat over het algemeen wordt vereist van jonge meisjes die gaan trouwen, is al langere tijd een veelbesproken kwestie in verschillende Marokkaanse kringen, met name tussen "progressieve" en "conservatieve" Marokkanen.

Volgens de krant Al Ahdath Al Maghribia heeft de Vereniging van Marokkaanse Seksuologen recentelijk een beroep gedaan op het ministerie van Volksgezondheid.  Zij geven aan dat het afleveren van een dergelijk document een "last voor artsen" is, omdat deze in scherpe tegenspraak is met hun beroepseed. De vereniging zei ook dat het document, omdat het in het algemeen wordt afgeleverd aan andere familieleden dan aan de meisjes waarbij de maagdelijkheidstest wordt afgenomen, een inbreuk vormt op het recht van de patiënt op privacy, evenals op haar waardigheid en haar keuzevrijheid.

Rachid Aboutaieb, uroloog en professor aan de medische faculteit van Casablanca, vertelde Al Ahdath Al Maghribia dat het beroep bij het ministerie van Volksgezondheid sterke juridische gronden heeft. Hij zei dat het Marokkaanse burgerlijk recht het beruchte document niet voorschrijft als noodzakelijk voor de geldigheid van een huwelijk, die, zoals hij uitlegde, het zogenaamde certificaat helemaal "illegaal" maakt.

De heer Aboutaieb, die ook de waarnemend president is van de Vereniging van Marokkaanse Seksuologen, vertelde verder dat artsen bij een maagdelijkheidstest de plicht hebben, juridisch en professioneel, om testresultaten niet aan derden over te dragen. Hij noemde de praktijk "vernederend" jegens meisjes die gedwongen werden het onderzoek te ondergaan, en benadrukte dat artsen die samenwerken met ouders handelen in veronachtzaming van het Marokkaans burgerlijk recht, evenals de ethische gedragscode van hun eigen beroep.

De vereniging erkende echter dat de strijd tegen een dergelijke ingebedde praktijk niet gemakkelijk zal zijn, vooral omdat veel gezinnen de praktijk aanvaarden als een religieus decreet, een morele plicht en een kwestie van het bewaren van de eer en integriteit van het gezin.

In veel gevallen, met name in landelijke of conservatieve kringen, worden aanstaande bruidjes gedwongen om naar de dokter te gaan in het gezelschap van familieleden en toekomstige schoonfamilie, aldus Al Ahdath Maghribia.

© Redactie 2018
marokko
maagdelijkheidscertificaat
beroepseed
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?