VS: Russen doden burgers in Oost-Ghouta

buitenland
2
5 mrt '18
De Verenigde Staten beschuldigen Rusland van het doden van onschuldige burgers in Oost-Ghouta.

Dat gebeurt volgens het Witte Huis onder het mom van "antiterreuroperaties" in het rebellenbolwerk. Russische gevechtstoestellen zouden tussen 24 en 28 februari regelmatig bombardementen hebben uitgevoerd in Damascus en Oost-Ghouta. Het ging volgens de VS om zeker twintig missies per dag. De vliegtuigen stegen op vanaf vliegbasis Hmeymim in de kustprovincie Latakia, aldus de verklaring.

De VS verwijten Moskou een recent besluit van de VN-Veiligheidsraad naast zich neer te leggen. De resolutie voorzag in een wapenstilstand van dertig dagen. Toch ging de strijd in Oost-Ghouta verder. 

De Syrische leider Bashar al-Assad heeft het omstreden offensief in Oost-Ghouta verdedigd. Hij noemde de militaire operatie "een voortzetting van de strijd tegen het terrorisme". De president maakte duidelijk dat de strijd gewoon doorgaat, ondanks internationale kritiek.

Assad zei wel dat burgers ondertussen in de gelegenheid worden gesteld het gebied te verlaten. Hij verwees daarbij naar een dagelijkse gevechtspauze van vijf uur. Die moet burgers in staat te vluchten via "humanitaire corridors".

De Verenigde Staten noemden dat plan eerder "een grap". Een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat burgers geen gebruik durven te maken van dergelijke vluchtroutes. Ze zouden vrezen te worden ingelijfd door het Syrische regeringsleger van Assad of te worden gedood.

Moskou en Damascus verklaarden eerder dat opstandelingen in Oost-Ghouta de vluchtroute beschieten om te voorkomen dat inwoners vertrekken. De rebellen ontkennen dat. 

© ANP 2018
syrië
oost-ghouta
damascus
vs
rusland
assad
burgers
doden
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?