Veertig diersoorten met uitsterven bedreigd in Marokko

marokko
0
7 mrt '18
Verschillende diersoorten worden bedreigd in Marokko.

Verschillende diersoorten worden bedreigd in Marokko, schrijft Medias24. Anderen zijn al verdwenen, waaronder de Berberleeuw (ook wel Atlasleeuw genoemd), voor het laatst gezien in 1930, en de keizerarend, die tussen 1960 en 1980 verdween. 

Verschillende dieren hebben de afgelopen jaren hun aantal zien dalen. Dit komt door druk op de natuurlijke habitat (houtkap, bosbranden, open ruimte voor landbouwdoeleinden en overbegrazing van vee), stroperij en handel in bedreigde soorten, verklaart Zouhair Amhaouch. Amhaouch is hoofd van de afdeling Parken en Natuurreservaten binnen de Hoge Commissie voor Waters en Bossen en de strijd tegen woestijnvorming (HCEFLCD).

In de categorie zoogdieren "verdwenen tussen 1925 en 1956 zes soorten, allemaal van grote omvang, uit Marokko", zei Amhaouch. Het gaat om vier hoefdieren (scimitar-horned oryx, addax, leptocera gazelle en hartebeest) en twee carnivoren (berberleeuw en serval). "De laatste leeuw van de Atlas werd in 1930 in de Midden-Atlas gezien".

Andere soorten worden bedreigd met uitsterven, zoals het stekelvarken, de gestreepte hyena, de damagazelle, de monniksrob, de caracal lynx en de wilde kat.

Bij vogels zijn minstens een dozijn broedende soorten verdwenen sinds het begin van de twintigste eeuw. Dertig andere vogelsoorten worden nu met uitsterven bedreigd. De meest opmerkelijke zijn: de kale ibis, de gier en de aalscholver.

"Volgens specialisten zijn twee soorten reptielen op de rand van uitsterven in de vlakte van Souss en zijn ze al verdwenen uit verschillende andere regio's", aldus Amhaouch.

De Nijlkrokodil is de enige reptielensoort die in Marokko als permanent uitgestorven wordt beschouwd. 

Photocredit: Medias24

© Redactie 2018
marokko
diersoorten
uitsterven
bedreigd
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?