Berberaap met uitsterven bedreigd in Marokko

marokko
2
14 mrt '18
De berberaap wordt in Marokko met uitsterven bedreigd door onder andere stroperij.

Stropen bedreigt het voortbestaan van de berberaap, of magot, in Marokko, waarschuwt de Hoge Commissie voor Waters en Bossen en de strijd tegen woestijnvorming (HCEFLCD).

De Midden-Atlas herbergt ongeveer 67% van de resterende populatie van de berberaap ter wereld, dit aantal is in de afgelopen drie decennia met ongeveer 65% gedaald, van 15.000 naar 5.000, betreurt de HCEFLD in een persbericht via het Marokkaanse persbureau MAP.

"Ondanks de genomen maatregelen, is de soort onderhevig aan verschillende bedreigingen, met name het verlies van haar habitat, stroperij en de illegale handel in jonge aapjes die als huisdier worden gebruikt", schreef de HCEFLD.

Technisch gezien is de vernietiging van de habitat van deze soort te wijten aan verschillende menselijke factoren, zoals overbegrazing, stroperij of illegale handel van jonge aapjes, evenals de klimatologische veranderingen die de Marokkaanse bossen treffen door verspilling en schaarste van watervoorraden.

De belangrijkste populaties van deze makaken (Macaca Sylvanus) zijn in het bijzonder beperkt tot de cederwouden van Sidi M'Guild, Ifrane en Michlifen, in de groene eikenbossen van Ain Leuh, El Hammam, tussen Azrou en Ain Leuh, evenals in de zuidelijke bossen van Ouiouane.

De soort is ook te vinden in bepaalde gebieden van de Hoge Atlas, met een geschatte populatie van 1000, evenals in de Rif waar de populatie momenteel bestaat uit 2000 berberaapjes, volgens de HCEFLD.

© Redactie 2018
marokko
berberaap
uitsterven
bedreigd
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?