Brussel: De Grote Moskee zal niet meer worden beheerd door Saudi-Arabië

buitenland
43
20 mrt 11:49
De Belgische regering heeft dit afgelopen vrijdag aangekondigd.
De Belgische regering heeft vrijdag aangekondigd dat Saoedi-Arabië niet meer de officiële beheerder is van de Grote Moskee van Brussel, meldt Belga. De stap volgt op een aanbeveling van de parlementaire commissie die de aanslagen in Brussel van 2016 onderzocht. Die vreesde dat de moskee bijdraagt aan radicalisering. 

Een periode van een jaar werd gegeven om een nieuwe structuur te plannen, waaraan het Executief van de Moslims van België en de lokale gemeenschap een bijdrage zullen leveren. Naast het beheer van de moskee, zal deze nieuwe structuur ook de opleiding van imams op zich nemen.

België sloot in 1969 een 99-jarige erfpachtovereenkomst, die nu zo'n vijftig jaar later dus is opgezegd. Door de erfpachtovereenkomst konden Saoedi-gesteunde imams preken in ruil voor goedkopere olie, meldt Reuters. Uit bezorgdheid over de golf van radicalisme in het land, is België van mening dat "deze imams mogelijkerwijze zaden van radicale Islam onder de moslimgemeenschap kunnen kweken". Een van de imams van de Grote Moskee was vorig jaar al zijn verblijfsvergunning in België ontnomen.
brussel
grote
moskee
saoedi-arabië
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
hakim ziyech
eredivisie
0
transfer
el othmani
blok
visserijovereenkomst
syrië
transfer talks
fifa
atlasleeuwen
casablanca
wk 2018
tanger
mohammed vi
hervé renard
rabat
spanje
frmf
marrakech
daesh
agadir
ajax
amsterdam