Koning Mohammed VI feliciteert Youssoufi met zijn memoires

marokko
0
24 mrt '18
Koning Mohammed VI stuurde een felicitatieboodschap naar Abderrahmane El Youssoufi ter gelegenheid van de publicatie van zijn memoires.

In dit bericht zei Koning Mohammed VI "met grote belangstelling de kopie van de biografie te hebben ontvangen". Deze memoires zullen "ongetwijfeld de nationale bibliotheek van het Koninkrijk Marokko verrijken als een referentie voor onderzoekers en zij die een belangrijke periode in de geschiedenis van het hedendaagse Marokko bestuderen".

"Wij danken u voor dit lovenswaardige initiatief en waarderen het documentaire werk", zei de Koning.

Abdelrahmane Youssoufi's memoires bevatten drie delen die zijn politieke carrière volgen, die wordt geïdentificeerd met de geschiedenis van Marokko na de onafhankelijkheid.

Politieke carrière
In 1959 trad Youssoufi toe tot de Nationale Unie van Volkskrachten, een linkse politieke partij. Hij werd gearresteerd voor zijn betrokkenheid in 1959 en opnieuw in 1963, de laatste arrestatie leidde tot een gevangenisstraf van twee jaar. Na zijn vrijlating vertrok Youssoufi voor vijftien jaar voor een zelfopgelegde ballingschap naar Parijs. Later keerde hij terug naar Marokko. Ondertussen werd de Nationale Unie van Volkskrachten de Socialistische Unie van Volkskrachten (USFP). In 1980 keerde Youssoufi terug om zich bij de nieuwe partij aan te sluiten en werd de partijsecretaris in 1992.

Op 4 februari 1998 benoemde Koning Hassan II Youssoufi tot de minister-president van Marokko, een functie die hij tot oktober 2002 vervulde. Hij vormde een links-centrale regering. Zijn regering zorgde voor grotere vrijheden voor het volk en de media. In 2003 kondigde Youssoufi zijn afscheid in de politiek aan. Hij ging na zijn pensionering in Casablanca wonen. Op 15 oktober 2016 werd Youssoufi opgenomen in het ziekenhuis wegens longontsteking en bezocht Koning Mohammed VI hem in het ziekenhuis (te zien op de bijgevoegde foto).

© Redactie 2018
marokko
mohammed vi
abderrahmane youssoufi
memoires
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?