Duizenden verlaten Oost-Ghouta

buitenland
1
27 mrt '18
Een konvooi met bijna 7000 leden van een rebellengroep, hun familieleden en andere burgers, is vertrokken uit een belegerd stuk van Oost-Ghouta.

Zij reizen naar het noordwesten van Syrië. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

De uittocht is tot stand gekomen na Russische onderhandelingen om de enclave over te dragen aan de Syrische overheid. Het observatorium zegt dat dinsdagochtend vroeg zo'n honderd bussen het gebied rond de steden Arbin, Ain Tarma en Zamalka hebben verlaten. De meeste mensen die op dit moment het gebied verlaten behoren tot de militie van het al-Rahman Legioen.

Sinds donderdag verlaten de rebellen geleidelijk Oost-Ghouta en aanvaarden ze voor zichzelf en hun familie een veilige doorgang naar Idlib in het noordwesten van Syrië, waar de strijdgroepen nog de dienst uitmaken.

13.000 rebellen

De rebellen in Oost-Ghouta zijn de afgelopen weken verslagen tijdens zware aanvallen door het door Rusland gesteunde Syrische leger.

Het Russische persbureau Tass meldt dat bijna 6800 rebellen en hun families zijn geëvacueerd uit Oost-Ghouta naar een deel van de noordwestelijke provincie Idlib. Dat brengt het totale aantal rebellen dat de laatste drie dagen het gebied verlaten op ruim 13.000.
Douma

Het laatste overgebleven gebied in Oost-Ghouta dat nog door rebellen wordt gecontroleerd, is de stad Douma. Daar schuilen tienduizenden burgers voor het geweld.

Behalve in het noordwesten, hebben de anti-Assad rebellen nog een stuk grondgebied aan de grens met Jordanië en Israël en kleine enclaves in de buurt van de steden Damascus, Homs en Hama.

© ANP 2018
syrie
oost-ghouta
rebellen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi