Column: 'Het Marokkaanse voetbal naar een nog hoger plan tillen'

marokko
3
28 mrt '18
Alles loopt op rolletjes, WK-kwalificatie is een feit en overall vindt er een langzame maar gestage ontwikkeling plaats van Marokko als voetballand.

De afgelopen interlandperiode hebben we kunnen zien dat de sfeer bij zowel de spelersgroep als de technische staf is zoals die moet zijn, ontspannen. Met het WK-ticket op zak bereidt het keurkorps van bondscoach Hervé Renard zich voor op de eindronde van komende zomer, een vooruitzicht wat de zorgen en het leed van de Marokkaanse voetballiefhebber van de afgelopen jaren in één klap heeft doen verdwijnen. Echter zijn er nog een aantal andere factoren die sterk de Marokkaanse publieke opinie hebben beïnvloed, er is met name de afgelopen 2 jaar een stijgende lijn waar te nemen als het gaat om de duurzame ontwikkeling van Marokko als voetballand. Niet alleen het A-elftal rendeert, ook vanuit de Marokkaanse competitie melden zich steeds meer potentiële A-internationals. Daarnaast hebben we door de successen van het lokale elftal en die van Wydad Casablanca na het veroveren van 2 Afrikaanse hoofdprijzen kunnen zien dat het Marokkaanse voetbal nog meer in de lift zit dan voorheen. 

En laat dat nou hetgeen zijn waardoor we sinds de verloren Afrika Cup-finale van 2004 sterk afhankelijk waren van enkel internationals die buiten de landsgrenzen werden opgeleid. Marokko begint nu steeds meer een topsportklimaat te ontwikkelen. Een groot deel van deze progressie is toe te schrijven aan de inzet en betrokkenheid van bondsvoorzitter Faouzi Lekjaa, de 47-jarige preses staat al vanaf 2014 aan het roer bij de bond en heeft sindsdien genoeg gedaan om het balletje te laten rollen in het voetbalgekke land. Niet alleen het aanstellen van oud-bondscoach Badou Zaki en zijn opvolger Renard maar ook de vertegenwoordiging naar buiten toe en de warme contacten die hij onderhoudt met wereldvoetbalbond FIFA hebben sterk bijgedragen aan de status van Marokko als betrouwbare partner wereldwijd. 

Met het huidige bid voor het WK van 2026 kan men het succes wat nu al bestaat verder uitbouwen naar iet structureels. De lichting aan routiniers die we nu hebben, daarvan verkeren de meeste internationals momenteel in de herfst van hun carrière. Het is daarom ook belangrijk om te blijven scouten en op te leiden, en het beste zou zijn om dat vanuit de eigen competitie te gaan doen. Het mag en kan niet zo zijn dat zo'n groot voetballand niet capabel genoeg is om een eigen kwaliteitsvolle jeugdopleiding op poten te kunnen zetten, zowel vanuit de bond als vanuit de clubs in de Botola Pro. Sinds het vertrek van Pim Verbeek, boog zich bij de Marokkaanse bond over de jeugd, is de uitstroom vanuit Marokko U20 en Jong Marokko naar het A-elftal onvoldoende geweest. Voor de huidige bondscoach van Jong Marokko, de Nederlander Mark Wotte, worden het dan ook spannende tijden. De oud-trainer van onder andere ADO Den Haag en Southampton richt zich nu met het Olympisch elftal op kwalificatie voor de Spelen van 2020 in Tokio. De talenten uit die ploeg moeten omgedoopt gaan worden tot volwaardige A-internationals, de bondscoach van het grote Marokko moet dat elftal gaan zien als kweekvijver om de eigen selectie waar nodig aan te vullen. 

Mooie toekomst voorspeld voor het Marokkaanse voetbal, mits de huidige lijn wordt doorgezet
We hebben op het moment weinig te klagen. Dat Marokko zich kan rekenen tot één van de in totaal 32 WK-gangers, dat is in deze tijden al heel wat. Maar dat mag absoluut niet leiden tot gemakzucht, we hebben Hamdoulilah een mooie basis om vandaar uit verder te bouwen. Mocht Marokko de hosting van het WK van 2026 toebedeeld krijgen dan is dat een prachtig sportief maar met name ook financieel vooruitzicht voor het land. Ervan uitgaand dat het toernooi, mits er adequaat wordt begroot en uiteindelijk ook gerealiseerd gaat worden, geen melkkoe zal worden dan is het een diepte-investering voor ons allen. Want voetbal is en blijft de absolute nummer één amusementssport in de wereld. Hoe rijk of arm je ook bent, in welke laag van de samenleving je je ook bevindt, we dragen Marokko allemaal een warm hart toe. Maar zoals het een actieve en betrokken burger betaamt dienen we ook kritisch en oplettend te zijn, een verantwoordelijkheid die we met z'n allen dragen!

Photocredit: FRMF.ma

© Tarik Douz 2018
marokko
atlasleeuwen
marokkaans voetbalelftal
wk 2018
wk 2026
oefeninterlands
herve renard
column
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?