Dodental Palestijns protest loopt op

buitenland
76
30 mrt '18
Bij de massale protesten bij de grens tussen Israël en de Gazastrook zijn vrijdag ten minste twaalf Palestijnen gedood.

Het aantal gewonden is opgelopen tot 1100 mensen, meldde het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. Gedurende de demonstraties in het kader van de 'Mars van de terugkeer' liep het aantal slachtoffers geleidelijk op.

De doden zijn allen jonge mannen tussen de achttien en dertig jaar. Twee mannen zouden vanaf een tank zijn beschoten.

Hamas wil met de actie 'Mars van de terugkeer' het "recht op terugkeer'' ondersteunen voor Palestijnse vluchtelingen en hun nakomelingen in wat nu Israël is. Israël verwerpt dat.

Volgens berichten in de Palestijnse media kwamen meer dan 30.000 mensen naar de protestmars. Ook het Israëlische leger sprak van circa 30.000 deelnemers aan het protest op vijf verschillende plaatsen langs het 65 kilometer lange grenshek.

Bij het hek langs de grens met Gaza zijn honderd scherpschutters geposteerd. "Iedereen die het nadert, riskeert zijn leven'', waarschuwde de Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman in het Arabisch op zijn Twitteraccount. Getuigen maakten melding van de inzet van traangasgranaten, onder meer afgevuurd vanuit een drone.

De protesten zouden moeten duren tot 15 mei. De Palestijnen vieren 15 mei als Dag van de Catastrofe omdat ongeveer 700.000 Palestijnen zijn gevlucht of verdreven tijdens de eerste oorlog in het Midden-Oosten in 1948.

© Redactie 2018
palestina
protest
dodental
mars van de terugkeer
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi