Marokko: de headlines van afgelopen week

marokko
0
1 apr '18
Het nieuws die de afgelopen week de krantenkoppen domineerden in Marokko.

Wij zetten voor jullie de headlines van afgelopen week op een rijtje:

Nationale campagne tegen tuberculose officieel gelanceerd in Rabat
Op maandag 26 maart vond de officiële lancering plaats van de nationale campagne tegen tuberculose in Rabat. Tot 6 april vinden screening-activiteiten plaats in verschillende steden in Marokko. Het Nationaal Strategisch Plan voor Tuberculosebestrijding 2018-2021 stelt verschillende doelen. Het gaat allereerst om het verminderen van het aantal tuberculose-gerelateerde sterfgevallen met 40% in 2021 in vergelijking met 2015. Het detectiepercentage moet in 2021 tot meer dan 90% zijn gestegen.

Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken op werkbezoek in Palestina
De Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking, Nasser Bourita, bracht deze week een werkbezoek aan Palestina. Op dinsdag 27 maart bezocht Bourita de al-Aqsa-moskee en voerde daar het Dohr gebed uit. "Het gebed in de Al-Aqsa-moskee is een krachtige boodschap van steun voor de Palestijnse zaak", zei Bourita, eraan toevoegend dat "dit bezoek onder de hoge instructies van Koning Mohammed VI valt".

Oezbekistan niet opgewassen tegen effectief B-elftal Marokko
Marokko speelde op dinsdagavond 27 maart een oefenwedstrijd tegen Oezbekistan. Ook met een volledig omgegooid basiselftal had bondscoach Hervé Renard, geheel naar verwachting niets te vrezen van voetbaldwerg Oezbekistan. Marokko won de wedstrijd met 2-0, Ayoub El Kaabi en Manuel da Costa maakten de goals.

Schokkende beelden van aanranding van een meisje in Marokko
Dé headline van deze week was een op dinsdag 27 maart gepubliceerde video van een 17-jarig meisje die op klaarlichte dag aangerand werd. De video wekte veel verontwaardiging en woede op in Marokko. Marokkaanse internetgebruikers eisten de opening van een onderzoek en gerechtigheid voor het slachtoffer. De daarop volgende dagen werden drie personen aangehouden: de aanrander, degene die de aanranding filmde en een persoon die de video via whatsapp had ontvangen en dit niet had gemeld bij de autoriteiten. Alle drie zijn op vrijdag 30 maart voorgeleid bij de rechtbank in Marrakech en zullen worden vervolgd.

Nieuw videoschandaal in Marokko
Op woensdag 28 maart werd een andere schokkende video online geplaatst. Op de video is een vrouw te zien die op straat ligt en geslagen en beledigd wordt door een man die ook aan haar haar trekt. Het incident vond plaats in de stad Dcheira in de prefectuur Inezgane-Aït Melloul. Het gaat om een getrouwd stel. De dame vond haar man in het gezelschap van een andere vrouw in een café. De discussie degenereerde snel en escaleerde midden op straat, de vrouw moest het hierbij ontgelden en werd genadeloos afgeranseld. "Help mij", schreeuwde de vrouw in tranen, voor een menigte die ernaar zat te kijken zonder tussenbeide te komen. De man vluchtte weg, maar werd een dag later in Meknes gearresteerd.

Ontmanteling van terreurcel in Tanger en Oued Zem
Op donderdag 29 maart voerde de BCIJ een anti-terreur operatie uit. Acht mensen werden gearresteerd: vier in Tanger en vijf in Oued Zem (één van de vijf werd een dag later gearresteerd). Een verklaring van het ministerie van Binnenlandse Zaken meldde dat uit onderzoek van de veiligheid- en inlichtingendienst BCIJ was gebleken dat de leden van de terreurcel op zoek waren naar explosieven die zouden kunnen worden gebruikt voor het plegen van grootschalige terroristische aanslagen. Ze waren gericht op gevoelige plaatsen in het Koninkrijk.

© Redactie 2018
marokko
headlines
afgelopen
week
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?