Nasser Bourita waarschuwt polisario over de Guerguerate-bufferzone

marokko
7
2 apr '18
Bourita waarschuwt voor de 'zeer ernstige' ontwikkelingen in de Guerguerate-bufferzone.

Tijdens een speciale bijeenkomst van de parlementaire commissies van Buitenlandse Zaken, gehouden op zondag 1 april, heeft de minister van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking de gevaarlijke ontwikkelingen in de bufferzone besproken. Hij waarschuwde dat de acties van de polisario ten oosten van de muur "zeer ernstige" ontwikkelingen vormen en een schending zijn van militaire overeenkomsten gesloten onder toezicht van de VN.

Marokko zal nooit enige verandering toestaan in de wettelijke en historische status van de Guerguerate-bufferzone die een integraal deel van het nationale grondgebied vormt, waarschuwde Nasser Bourita zondag in Rabat.

De reactie van de VN op de provocaties van Polisario in de Guerguarate-regio zijn niet sterk genoeg om separatisten af te schrikken, zei Bourita in een verklaring aan de pers na de speciale bijeenkomst.

Bourita wees er verder op dat de separatistische groep nog verder ging in haar provocaties met bepaalde gevaarlijke handelingen in de regio van Tifariti en Bir Lahlou, die gericht zijn op het wijzigen van de wettelijke en historische status van dit gebied.

Deze bijeenkomst vond plaats in aanwezigheid van de minister van Binnenlandse Zaken en de minister verantwoordelijk voor de betrekkingen met het parlement en de burgermaatschappij, tevens regeringswoordvoerder, om de laatste ontwikkelingen in de kwestie van de territoriale integriteit van het Koninkrijk te bespreken.

Marokko heeft zich teruggetrokken uit deze zone met als enig doel de VN toe te staan het staakt-het-vuren te beheren, zei de minister, erop wijzend dat de Verenigde Naties en de grote mogendheden hun verantwoordelijkheid moeten nemen en dat het Koninkrijk het recht behoudt om dit deel van zijn nationaal gebied te verdedigen.

Bourita zal naar verwachting deze week nog naar de Verenigde Staten reizen voor gesprekken met vertegenwoordigers van de VN, vooral gericht op de nieuwste ontwikkelingen in de Marokkaanse Sahara.

De permanente vertegenwoordiger van het Koninkrijk Marokko bij de VN, Omar Hilal, stuurde van zijn kant een brief naar de voorzitter van de VN-Veiligheidsraad waarin hij waarschuwde voor "de ernstige provocaties van polisario" en waarschuwt dat als de status quo niet wordt nageleefd, Marokko alle middelen zal gebruiken om het af te dwingen.

© Redactie 2018
marokko
bufferzone
guerguerate
polisario
bourita
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?