Update over Zineb, slachtoffer groepsaanranding Casablanca

marokko
1
3 apr '18
Het tragische lot van de verstandelijk beperkte Zineb zal menigeen nog herinneren.

Op 20 augustus 2017 verscheen een video van de groepsaanranding van een verstandelijk beperkte jonge vrouw in een bus in Casablanca online. De video werd massaal gedeeld op het internet en leidde tot een ongekende verontwaardiging in heel Marokko. Diverse verenigingen beloofden de leiding te nemen over de 25-jarige vrouw en haar te begeleiden naar herstel. Zineb, de jonge vrouw die het slachtoffer was, is sindsdien in de vergetelheid geraakt. Lefr360 onderzocht hoe het nu met haar gaat en sprak met haar zus.

Wat de zus verteld is niet erg geruststellend. De jonge vrouw is getraumatiseerd en lijdt nog steeds verschrikkelijk. Ze wordt thuis opgesloten door haar familie, uit angst dat ze wegrent. De paar keer dat ze weggaat, is om haar psychiater in het Razi-ziekenhuis te bezoeken.

"Zineb brengt haar dagen door tussen vier muren, ze wordt wakker, eet en gaat terug onder het dekbed, en 's avonds verschijnen haar oude demonen en begint ze te schreeuwen, het is geen leven", betreurt Leila, de zus van Zineb.

De jonge vrouw, diep getraumatiseerd door wat ze heeft meegemaakt, droomt van vrijheid. "Ze heeft maar één verlangen: naar buiten gaan, maar helaas kunnen we haar niet naar buiten laten gaan na wat er gebeurd is en gezien haar toestand".

De familie van het slachtoffer ontvangt geen financiële steun en worstelt om de kosten van dure medicijnen te dekken. De verenigingen die hulp hadden beloofd aan de jonge vrouw verdwenen plotseling van de radar na de mediastorm, betreurt Leila.

De rechtszaak tegen de daders loopt ook niet erg vlot, zij zitten momenteel nog steeds in voorarrest. Ter herinnering, vijf minderjarigen en een volwassene zijn gearresteerd. Het Openbaar Ministerie besloot  hen in staat van beschuldiging te stellen en hen vast te zetten in de Oukacha-gevangenis. Ze worden beschuldigd van betrokkenheid bij aanranding en verkrachting. Ze zitten momenteel nog vast in afwachting van hun vonnis.

© Redactie 2018
marokko
casablanca
groepsaanranding
zineb
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?