WK 2026: Lekjaa overweegt boycot Saoedi-Arabië na openlijke steun VS

marokko
20
5 apr '18
De 47-jarige preses zou na de handreiking van de Saoedi's aan de Amerikanen overwegen zwaarwegende stappen te gaan nemen.

Op de steun van één islamitisch land hoeft het Marokkaanse organiserende comité voor het WK-bid van 2026 in ieder geval niet te rekenen. De Saoedi's zouden namelijk allang hun voorkeur hebben uitgesproken voor een eindtoernooi wat door de VS, Canada en Mexico georganiseerd gaat worden. Zo stuurde de voorzitter van de Saoedische voetbalbond Turki Al Alshaikh onlangs een Tweet de wereld in waarop hij poseert met de voorzitter van het joint-bid voor het WK van 2026, de Amerikaan Carlos Cordeiro.

''Lekjaa overweegt boycot Union of Arab Football Association''
Vanmiddag bracht de Arabische tak van het Qatarese sportmedium beIN Sports het opmerkelijke nieuws dat bondsvoorzitter Faouzi Lekjaa serieus zou overwegen uit de UAFA te stappen, de Arabische voetbalbond waar Al Alshaikh tevens voorzitter van is. Hiermee zou de voormalige voorzitter van RS Berkane een duidelijk signaal af willen geven aan de Saoedi's na hun keuze voor een mogelijk eindtoernooi in de VS, Mexico en Canada, dit ten koste van de Marokkaanse kandidatuur. 

Dat voor Saoedi-Arabië de keus is gevallen op #United2026 en niet het Marokkaanse bid zou tweeledig zijn. Op de eerste plaats komen de handelsbelangen en de warme banden die men men onderhoudt met de Verenigde Staten, daarnaast zou het te maken hebben met de neutrale houding die Marokko aanhield tijdens de Qatar-kwestie afgelopen jaar. 

Op 13 juni stemmen 207 aan de FIFA verbonden voetbalbonden tijdens een congres in Moskou over welke kandidaat aan de hosting van dit toernooi toebedeeld krijgt. 

Photocredit: Twitter.com (@Turki_alalshikh)

© Redactie 2018
marokko
atlasleeuwen
marokkaans voetbalelftal
fouzi lekjaa
wk 2026
saoedi-arabie
fifa
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?