De kwallen zijn weer terug voor de Marokkaanse kust

marokko
1
6 apr '18
De kwallen zijn aangetroffen in de regio Casablanca, Mohammedia, Bouznika en Skhirat.

De 'kwallen' zijn van het Portugese type Physalia en worden ook al wel "Portugees oorlogschip" genoemd. Het Portugees oorlogsschip is een 'kwal' die voorkomt in de warmere zeeën. Het is geen echte kwal, maar een complexe kolonie van honderden poliepen van vier typen. De naam is afkomstig van de ontdekkingsreizigers uit de 16e eeuw, toen Portugal op zee machtiger was dan Engeland en Spanje en de Portugese oorlogsschepen iedereen angst inboezemden, net als dit "dier", aldus wikipedia.

De aanwezigheid van de 'kwallen' voor de Marokkaanse kust werd vandaag bevestigd door het ministerie van Landbouw, Maritieme Visserij, Plattelandsontwikkeling en Wateren en bossen.

"In de afgelopen dagen is het aangetroffen in de regio Casablanca, Mohammedia, Bouznika en Skhirat", meldt een bron van het Nationaal instituut voor visserijonderzoek (INRH).

Deze soort verschijnt regelmatig aan de Marokkaanse kust. Volgens het INRH, die een surveillancenetwerk voor dit soort fenomenen heeft opgezet, is de komst van deze 'kwallen' seizoensgebonden en blijven ze over het algemeen beperkt in de periode tussen maart en april.

"Er worden momenteel studies uitgevoerd door INRH-onderzoekers om een beter inzicht te krijgen in de milieuomstandigheden die hebben geleid tot de toename van deze soort aan onze kusten, evenals kwallen in het algemeen," aldus het ministerie.

Het Portugese oorlogsschip wordt vaak ten onrechte als kwal aangegeven. Dit kan tot een verkeerde behandeling van de beten leiden, aangezien het gif van poliepen van een andere samenstelling dan dat van een schijfkwal is. Het gif doodt meestal niet, maar veroorzaakt wel veel pijn, en eventueel koorts, een shock, en ademhalingsproblemen. Toch overleven sommige mensen een ontmoeting met de Portugese oorlogsschip niet, niet in de laatste plaats door het gevaar in het water in de tentakels te raken, verlamd te raken en te verdrinken.

© Redactie 2018
marokko
kwallen
kust
casablanca
mohammedia
bouznika
skhirat
portugees
oorlogschip
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?