12% van Marokkaanse koppels lijden aan vruchtbaarheidsproblemen

marokko
3
7 apr '18
Onvruchtbaarheid veroorzaakt ernstige huwelijksproblemen, die soms zelfs eindigen in een scheiding. Bovendien is het gebruik van medicijnen duur.

Professor Omar Sefrioui, een gynaecoloog gespecialiseerd in de behandeling van onvruchtbaarheid, onthult dat 12% van de Marokkaanse stellen vruchtbaarheidsproblemen heeft, meldt het dagblad Assabah.

Voor koppels die niet kunnen voldoen aan de wens om een kind te krijgen, is de enige hoop het gebruik van technieken zoals kunstmatige inseminatie, ivf of vitrificatie (bevriezing van embryo's), zei Omar Sefrioui. Deze behandelingen worden alleen niet vergoed door de verzekering, beklaagt hij. De arts meldt ook dat hij verschillende verzoeken hieromtrent heeft gedaan bij functionarissen, die geen actie hebben ondernomen.

Omar Sefrioui, die ook voorzitter is van de Marokkaanse Vereniging voor Vruchtbaarheidsgeneeskunde, voegt daaraan toe dat kunstmatige inseminatie nog steeds een taboe is in Marokko. Hij geeft aan dat 70% van de paren die hun toevlucht tot deze technieken zoeken de voorkeur hebben dit niet aan anderen te onthullen, schrijft Assabah.

Omar Sefrioui prijst de voordelen van bevriezing van eicellen en/of sperma, vooral bij mensen die lijden aan kanker waarvan de kwaliteit van eicellen en/of sperma kan veranderen door behandelingen zoals chemotherapie.

Met betrekking tot onvruchtbaarheid bij een koppel, zei de arts dat volgens het onderzoek dat in 2017 werd uitgevoerd door het fertiliteitscentrum van Anfa, het probleem voor 40% van de gevallen bij de mannen ligt en voor 35% bij vrouwen. In de rest van de gevallen blijven de oorzaken onbekend.

© Redactie 2018
marokko
vruchtbaarheidsproblemen
ivf
taboe
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?