Aanslag met busje Münster: 3 doden, 30 gewond

buitenland
85
7 apr '18
Een bestelbus is in het Duitse Münster ingereden op een vol terras. Bestuurder pleegt zelfmoord.

Daarbij zijn zeker drie doden en dertig gewonden gevallen, zo melden diverse Duitse media. Volgens de politie heeft de chauffeur zichzelf na de aanslag van het leven hebben beroofd.

De politie bevestigt het aantal gewonden, maar geeft geen exact dodental. De politie zegt op Twitter dat het "onoverzichtelijke situatie is" en roept iedereen op uit de binnenstad weg te blijven. De autoriteiten zeggen dat het om een aanslag gaat.

De politie speurt met helikopters naar een eventuele tweede dader.

Het terras hoorde bij de Grosser Kiepenkerl, een beroemd restaurant in de Duitse stad. Het terras is afgeschermd door parkeerpaaltjes.

Er is een enorme politiemacht op de been, een deel van het centrum is hermetisch afgegrendeld. De aanslag vond plaats in oude centrum van de stad die op zo'n 70 kilometer van het Nederlandse Enschede ligt.

De aanslag lijkt op die van december 2016 toen een vrachtwagen inreed op kerstmarkt in Berlijn. Daarbij kwamen twaalf mensen om het leven.

UPDATE 18.30 - Politie: geen mededaders in Münster. De politie in Münster zegt dat er niet meer wordt gezocht naar andere verdachten. Eerder meldden lokale media nog dat er met helikopters werd gezocht naar een of meerdere handlangers. Dat doet de politie nu af als ,,speculatie."

UPDATE 19:05 - Dreigingsniveau Nederland blijft gelijk na Münster De aanslag in het Duitse Münster geeft vooralsnog geen aanleiding om het dreigingsniveau in Nederland aan te passen. Dat laat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, Dick Schoof, weten. Het dreigingsniveau staat op 4, op een schaal van 1 tot 5. Dat houdt in dat de kans op een aanslag in Nederland ,,reëel'' is. Volgens Schoof is de situatie in Münster, waar een bestelbus inreed op voetgangers, ,,nog onoverzichtelijk''. ,,We volgen de situatie nauwgezet. Onze gedachtes zijn bij de slachtoffers.''

UPDATE 19.35 - 'Münster geen terreur, dader verwarde man' De aanslag in Münster is gepleegd door een verwarde Duitse man van 48 jaar. Dat meldt de Süddeutsche Zeitung. Volgens deze krant gaan de autoriteiten daarom niet uit van een terroristisch motief. Er is huiszoeking gedaan bij de man die zichzelf na de aanslag van het leven beroofde met een vuurwapen.

UPDATE 19:45 - Extra controle aan grens na aanslag Münster Naar aanleiding van de aanslag in Münster heeft de politie Oost-Nederland het toezicht bij de Duitse grens verscherpt. Ook wordt extra gecontroleerd op cruciale punten langs de A35 richting Enschede en de A1 naar Hengelo. De politie krijgt daarbij assistentie van de Landelijke Eenheid.

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© ANP 2018
münster
gewonden gevallen
twitter
enschede
berlijn
chauffeur
politie
beroving
restaurants
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi