Bestuursrechter worstelt met verbod voor imam

algemeen
74
13 apr '18
De Raad van State gaat zich buigen over de vraag of de overheid terecht een gebiedsverbod heeft opgelegd aan de imam Fawaz Jneid.

Jneid mag niet in de Schilderswijk en Transvaal in Den Haag komen en hij vindt dat hij hierdoor in zijn grondrechten wordt geschaad. De hoogste bestuursrechter worstelt met de materie, gaf een van de drie rechters aan het eind van de zitting aan.

De minister van Justitie en Veiligheid wil niet dat de imam in de twee wijken komt, omdat "hier veel kwetsbare jongeren wonen die vatbaar zijn voor radicalisering". Uit de preken van Jneid valt af leiden dat voor individuen een gewelddadige strijd "acceptabel of zelfs noodzakelijk" zou zijn om de islam te verdedigen, zei landsadvocaat Cécile Bitter. De imam zou ook contact hebben gehad met uitreizigers naar Syrië.

Maar de raadsman van Jneid, Ümit Arslan, benadrukte dat een gebiedsverbod is opgelegd voor iets wat niet strafbaar is. Het zou de overheid gaan om gedragingen die terroristische activiteiten ondersteunen, zei Arslan, maar de grond hiervoor "bulkt van de aannames en vage veronderstellingen." Volgens hem worden de vrijheid van godsdienst en vrijheid van meningsuiting met voeten getreden en is er ook sprake van censuur en discriminatie.

Landsadvocaat Bitter ontkende dat de imam in zijn godsdienstvrijheid of meningsuiting wordt beperkt, omdat hij die gewoon nog elders en via andere kanalen kan uiten. Het gaat erom dat de imam jongeren in deze wijken, op wie hij zich vooral richt, niet meer op een directe manier kan bewerken tijdens bijeenkomsten, aldus Bitter.

© ANP 2018
fawaz jneid
gebiedsverbod
den haag
raad van state
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi