Honderden gewonden bij protesten Palestijnen

buitenland
31
13 apr '18
Bij nieuwe massale protesten aan de grens tussen de Gazastrook en Israël zijn vrijdag meer dan vijfhonderd Palestijnen gewond geraakt.

Naar schatting 10.000 Palestijnen deden mee aan de demonstratie. Zij verbrandden autobanden en Israëlische vlaggen. Volgens het Israëlische leger gooiden ze ook met brandbommen en een explosief. Israëlische militairen openden het vuur op de massa en gebruikten traangas. Zeker honderd actievoerders liepen schotwonden op. Een van de tenten waar gewonden werden verzorgd, werd geraakt door een traangasgranaat.

Het was de derde vrijdag dat Palestijnen massaal naar de grens trokken. Sinds de demonstraties twee weken geleden begonnen zijn dertig Palestijnen doodgeschoten en honderden anderen gewond geraakt. Israël heeft een gebiedsverbod afgekondigd in de buurt van het hek en zet er scherpschutters in.

Het protest is georganiseerd door de Hamas-beweging, die aanspraak maakt op het recht van terugkeer van de honderdduizenden gevluchte Palestijnen en hun nakomelingen. Israël wijst terugkeer af omdat dan de Joodse bevolking de meerderheid zou verliezen.

De protesten zouden moeten duren tot 15 mei. De Palestijnen vieren 15 mei als Dag van de Catastrofe omdat ongeveer 700.000 Palestijnen zijn gevlucht of verdreven tijdens de eerste oorlog in het Midden-Oosten in 1948.

© ANP 2018
palestijnen
protest
gazastrook
gewonden
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi