4 bijzondere moskeeën die wereldwijd op het internet gedeeld worden (video)

algemeen
0
Of het nou om het gebouw gaat of om de imam, deze vier maken al langere tijd een buzz op social media. En voor een goede reden.

1. Turkije: de imam die dol is op katten

Imam Mustafa Efe, de imam van de Aziz Mahmut Hüdayi-moskee in Istanbul, is een echte kattenliefhebber. Hij besloot om in het religieuze gebouw de zwerfkatten te verwelkomen. De imam aarzelt ook niet om in zijn preken te wijzen op het goed zorgen voor dieren. 

Artikel gaat onder de video verder

2. Marokko: de groene moskee die een heel dorp voorziet van elektriciteit

In Tadmamet staat de de eerste zonne-energie moskee in het land. Het dak is bedekt met zonnepanelen, die zoveel energie produceren dat niet alleen de moskee, maar ook grote delen van het dorp voorzien kunnen worden van elektriciteit.

De moskee in Tadmamet is uniek en het maakt deel uit van het 'groene moskee' project, een initiatief dat vier jaar geleden door de Marokkaanse regering is gestart. Het project is erop gericht het energieverbruik van openbare gebouwen te verminderen, te beginnen met de 51.000 moskeeën van het land.

Wil je meer weten over deze bijzondere moskee, lees dan nog eens ons eerdere artikel: Klik!

3. Iran: de moskee die de lucht zuivert

In het centrum van Teheran heeft de al-Javad-moskee een heel bijzonder kenmerk: het zuiveren van de lucht. Het religieuze gebouw, gebouwd in 1962, is bedekt met een speciale verf genaamd KNOxOUT, die luchtverontreinigende stoffen kan opnemen.

Gecreëerd door de AIRE-associatie in samenwerking met het verfbedrijf Boysen, bevat de KNOxOUT-verf feitelijk CristalACTIV, een chemisch element dat fotokatalyse produceert. Zo laten zonne-energie en lichtbronnen in het algemeen deze wonderverf toe om schimmel te stoppen, bacteriën in de lucht te vernietigen en voorkomt het de verspreiding van luchtweginfecties via de lucht. Waardoor om al deze redenen de kwaliteit van de lucht verbetert.

4. Saoedi-Arabië: de moskee op wielen

In Riyad, in Saoedi-Arabië, ben jij het niet die naar de moskee gaat, het is de moskee die naar jou toe komt. Ver weg van klassieke religieuze gebouwen, bevindt deze ongewone gebedsplaats zich in een vrachtwagen.

Achter de bestuurderscabine bevindt zich een gebedsruimte met vloermatten en op het dak staan luidsprekers om de oproep tot gebed uit te zenden. Wassingen zijn ook mogelijk buiten de vrachtwagen met kranen die speciaal voor dit doel zijn geïnstalleerd.

Benieuwd hoe deze moskee eruit ziet? Bekijk dan eens deze video: Klik!

Photocredit: German Corporation for International Cooperation

© Redactie 2018
moskeeen
internet
wereldwijd
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi