Airbnb en Booking.com worden vanaf 2019 in Marokko belast

marokko
2
18 apr '18
De Marokkaanse autoriteiten hebben besloten: online boekingsplatforms Airbnb en Booking.com worden vanaf 2019 in Marokko belast.

Marokko is van plan om Airbnb en Booking te belasten om het speelveld te effenen met traditionele hotels en reisbureaus, zo maakte Bloomberg dinsdag (17 april) bekend.  Een overwinning voor sommigen, een teleurstelling voor anderen. Dit is een kleine overwinning voor Marokkaanse hotels die leden aan de enigszins oneerlijke concurrentie van Airbnb en Booking.com.

Deze maatregel is bedoeld om een juridisch gat te dichten dat meer dan 3.800 hotels en honderden reisbureaus in Marokko heeft geschaad, aldus Mehdi Taleb, hoofddirecteur die verantwoordelijk is voor regelgeving, kwaliteit en ontwikkeling bij het Marokkaanse ministerie van Toerisme.

"Undercover inspecteurs zullen samenwerken met ambtenaren van het ministerie en belastingambtenaren om de implementatie van deze maatregel te verzekeren."

Ongeveer 20.000 mensen gebruiken Airbnb om huizen te verhuren in Marokko, meldt Bloomberg. In Afrika is het Koninkrijk het tweede land na Zuid-Afrika wat betreft het gebruik van dit platform. Met de implementatie van deze nieuwe maatregel zal Marokko toetreden tot de lijst van landen die belastingen op dergelijke platforms toepassen.

Wat kunnen Airbnb-gebruikers nu verwachten?

Marokkaanse gastheren zullen nu een belasting moeten toepassen om te voldoen aan de nieuwe Marokkaanse wetgeving. Zij zullen de belasting moeten opnemen in de prijs van de reservering, of de betaling van de belasting direct bij aankomst eisen. Het is daarom aan te bevelen dat gastheren in de beschrijving van hun accommodatie aangeven of zij een extra belasting op hun tarieven toepassen. Wees er als boeker alert op om bij het boeken nog even na te vragen of de prijs inclusief of exclusief lokale belasting is.

Wat kunnen Booking.com-gebruikers nu verwachten?

Op de website wordt uitgelegd dat het platform "functionerend als een bureau, alle boekingen worden beschouwd als directe transacties tussen uw instelling en de klanten". Zij verduidelijken dat het "belangrijk is dat u op de hoogte bent van de lokale belastingen en voorschriften die op deze transacties van toepassing zijn".

De site nodigt zijn klanten ook uit om contact op te nemen met hun accountant, adviseur of de lokale overheid om "de meest accurate en actuele informatie over toepasselijke belastingen en wetten te verkrijgen".

© Redactie 2018
marokko
belasting
airbnb
booking
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi