'Nederlandse kinderen uit kampen Syrië halen'

algemeen
28
19 apr '18
Nederlandse kinderen die vastzitten in kampen in Syrië moeten daaruit worden gehaald, stelt de Kinderombudsman.
 "Niets doen is onacceptabel en in strijd met het Kinderrechtenverdrag", stelt de Kinderombudsman donderdag. "Nederland moet alles doen wat in zijn macht ligt om deze kinderen terug te halen." Kinderombudsman Margrite Kalverboer roept het kabinet op om zijn verantwoordelijkheid hierin te nemen.

Volgens de jongste cijfers van de NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) verblijven ongeveer 145 kinderen met de Nederlandse nationaliteit in het strijdgebied in Syrië en Irak. Ook zijn er nog zeker dertig minderjarigen met een Nederlandse link in de regio, maar buiten het strijdgebied. Hun ouders zijn ooit afgereisd naar het kalifaat. Een deel van de kinderen zit vast in kampen in Syrië en die maken daar, volgens de Kinderombudsman, verschrikkelijke dingen mee, in slechte omstandigheden.

De Nederlandse overheid zou weinig kunnen doen vanwege de te onveilige situatie. Moeders die erin slagen om bij een Nederlandse ambassade te komen, krijgen hulp maar die tocht is volgens de Kinderombudsman vrijwel onmogelijk omdat vrouwen het kamp niet uitmogen en geen geldige papieren meer hebben.

Kalverboer wil dat Nederland de kinderen terughaalt, eventueel in internationaal verband. Ook moet het probleem op de agenda komen van de Europese Unie en de Verenigde Naties.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) zei in januari nog dat Nederland kinderen in nood van jihadgangers niet zal terughalen naar ons land. De coalitiepartijen waren er verdeeld over.
© ANP 2018
nederlandse
kinderen
syrië
irak
kinderombudsman
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
younès belhanda
al ittihad
eu
galatasaray
malaga
agadir
dgsn
rotterdam
premier league
terrorisme
atlasleeuwen
wk 2018
casablanca
frmf
tanger
hervé renard
ajax
mohammed vi
marrakech
eredivisie
spanje
hakim ziyech
rabat
migranten