Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken uit zorgen over onrust Rif

algemeen
45
20 apr '18
Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) heeft zijn zorgen geuit over onrust in het Noord-Marokkaanse Rif-gebied.
De bewindsman deed dat vandaag tijdens zijn bezoek aan Marokko. Blok vroeg bij de Marokkaanse autoriteiten aandacht voor het recht op vrijheid van meningsuiting, persvrijheid en een eerlijk juridisch proces voor de actievoerders die zijn opgepakt. Ook bracht de minister de veiligheid ter sprake van de Nederlanders die deze zomer naar Marokko gaan.

Blok wil verder dat Nederland en Marokko meer en beter gaan samenwerken, niet alleen economisch. "Marokko is een buurland van de Europese Unie en een belangrijke partner voor Nederland op veel gebieden zoals terreurbestrijding en migratie. We hebben elkaar nodig. Daarom vond ik het belangrijk snel naar Rabat af te reizen", aldus de minister.

Nederland en Marokko hebben veel wederzijdse belangen; niet in de laatste plaats omdat er 400.000 Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond in Nederland zijn gevestigd. Het is een relatie waarin afspraken gemaakt kunnen worden. "En die moeten ook worden uitgevoerd", aldus de minister. "Dan gaat het bijvoorbeeld over het terugnemen van uitgeprocedeerde Marokkaanse asielzoekers".

Marokko ligt aan de poort van Europa en is daarmee een belangrijk land in het beheersen van de irreguliere migratiestromen richting Europa. Minister Blok heeft met Marokko afgesproken hierop samen te werken. Ook bij de terugkeer van Marokkanen zonder geldige verblijfstitel. Staatssecretaris Harbers voor Migratie zet dit gesprek over twee weken in Marokko voort.

Economisch werken Nederland en Marokko goed samen. Zo is Nederland volgende week met meer dan 30 bedrijven aanwezig op de grootse landbouwbeurs van Afrika, de Salon International Agriculture au Maroc in Meknes. Tijdens het bezoek vandaag werd afgesproken economisch nog verder te gaan. Minister Blok opende de ‘Orange Corner’ in Rabat. Dat is een hub voor innovatie die het zelfstandig ondernemen voor lokale jongeren bevordert. Blok noemt het een uniek en waardevol concept. "Er is behoefte aan werkgelegenheid in Marokko; ook daarom is dit belangrijk."

Minister Blok is bovendien van plan een Honorair Consul te vestigen in Tanger om de economische uitwisseling tussen Nederland en Marokko verder te bevorderen.

Tot slot heeft minister Blok over de belangrijke bijdrage gesproken die "de vele Nederlandse voetbalspelers leveren aan de kwaliteit van het Marokkaanse elftal op het Wereldkampioenschap in Rusland deze zomer", schrijft men op rijksoverheid.nl

©ANP/Redactie
© Redactie 2018
marokko
nederland
blok
rif
samenwerking
economie
migratie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
younès belhanda
al ittihad
eu
galatasaray
malaga
agadir
dgsn
rotterdam
premier league
terrorisme
atlasleeuwen
wk 2018
casablanca
frmf
tanger
hervé renard
ajax
mohammed vi
marrakech
eredivisie
spanje
hakim ziyech
rabat
migranten