Marokkaanse minister Bourita zet Nederlandse minister Blok even op zijn plek (video)

marokko
447
21 apr '18
Tijdens een gezamenlijke persverklaring reageerde Bourita met een diplomatieke sneer naar de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken.

Het bezoek van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok, aan Marokko werd gisteren ook uitgebreid gemeld in de Nederlandse media (via o.a. het Algemeen Nederlands Persbureau en via rijksoverheid.nl). Waar men daar echter de nadruk legde op de zorgen die de minister had geuit over de onrust in de Rif, legt de Marokkaanse media met name de nadruk op de diplomatiek sneer die de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, Nasser Bourita, uithaalde naar Blok na zijn opmerking over de situatie in de Rif.

Blok had gisteren een ontmoeting met het Marokkaanse regeringshoofd Saad Eddine el Othmani, de minister van Buitenlandse Zaken (Bourita) en de minister van Binnenlandse Zaken (Laftit). Na de bijeenkomst werd er een vraag & antwoord sessie gehouden met de aanwezige pers. Een sessie die gekenmerkt weer door de reactie van Bourita naar zijn Nederlandse tegenhanger.

Terwijl de sessie normaal en soepeltjes verliep, kwam Stef Blok met de mededeling dat hij zijn zorgen had geuit over de situatie in de Rif. Bourita leek verrast, schrijft medias24. Hoewel hij diplomatiek bleef, sprak hij zijn tegenhanger tegen: de situatie in de Rif "is geen diplomatieke kwestie, het is een interne aangelegenheid die niet wordt besproken met buitenlanden" (vrij vertaald).

In reactie op een opmerking van de Nederlandse minister over vrijheid van meningsuiting en respect voor gerechtelijke procedures, voegde Bourita eraan toe dat het Koninkrijk, in de context van zijn politieke openheid, interne dynamiek en economische hervormingen, de economische en sociale ontwikkeling van zijn verschillende regio's beheert via zijn structuren en onder toezicht van de betrokken autoriteiten, erop wijzend dat deze zaak Marokkaans is, en "Marokko heeft geen lessen te ontvangen, noch enige discussie over dit onderwerp".

Bourita haalde er vervolgens fijntjes de zaak Chaou bij. Met betrekking tot de heer Chaou, zei Bourita, heeft Marokko zijn verplichtingen met betrekking tot uitleveringsverzoeken van Nederlandse zijde altijd nageleefd, en verwacht dat dezelfde reactiviteit ook wordt waargenomen in Nederland, eraan herinnerend dat er recent ondertekende uitleveringsovereenkomsten zijn gesloten.

"We zijn bemoedigd door de actie en de follow-up die door de minister en de betrokken functionarissen en afdelingen in Nederland zijn geleverd", zei Bourita, erop wijzend dat hij met waardering opmerkte dat er een beroep was ingediend tegen de recente beslissing van de rechter over de niet-uitlevering van Chaou aan Marokko.

YouTube link

Videocredit: MAPTVMaroc

© Redactie 2018
marokko
nederland
bourita
blok
rif
chaou
sneer
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?