Koning Mohammed VI benoemt Marokkaanse ambassadeur in Cuba

marokko
1
22 apr '18
De benoeming van de Marokkaanse ambassadeur in Havana verzegelt het herstel van de betrekkingen tussen Marokko en Cuba.

Koning Mohammed VI ontving vrijdag 20 april in het Koninklijk Paleis van Rabat, verschillende nieuwe ambassadeurs van het Koninkrijk. Er werden nieuwe ambassadeurs benoemd voor diplomatieke missies in verschillende landen, waaronder Saudi-Arabië, Spanje, Canada, China en Portugal. De meeste opmerkelijke benoeming was toch wel van de ambassadeur die zich zal vestigen in Havana, Cuba.

Op 21 April 2017 kondigde het Koninkrijk Marokko, via het ministerie van Buitenlandse Zaken, het herstel aan van de betrekkingen tussen Cuba en Marokko. Een historische diplomatieke doorbraak, de betrekkingen tussen de twee landen waren al 37 jaar bevroren. Het was Koning Mohammed VI, de eerste Marokkaanse Koning die Cuba bezocht, gelukt om de diplomatieke banden tussen beide landen in ere te herstellen.

Nu bijna een jaar later, zal er voor het eerst sinds 38 jaar weer een ambassadeur in Cuba aanwezig zijn. De ambassadeur die benoemd is voor deze post is Bou Ghaleb El Attar.

Ter achtergrondinformatie, al sinds de jaren '60 waren de banden tussen beide landen flink verwaterd. Dit kwam onder meer door het feit dat Cuba zich tot twee keer toe had geschaard achter Algerije gedurende conflicten met Marokko, dit begon tijdens de Zand Oorlog in 1963. In 1980 deed Cuba er nog een schepje bovenop toen bekend werd dat zij Polisario openlijk steunden, de diplomatieke banden werden toen bevroren.

© Redactie 2018
marokko
cuba
ambassadeur
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?