Mdaif'In, het initiatief dat een stem geeft aan vrouwen in plattelandsgebieden in Marokko (video)

buitenland
0
26 apr '18
Een prachtige documentaire serie over de sterke inspirerende vrouwen op het Marokkaanse platteland, aanrader!
Hoe wonen vrouwen op het platteland? Wat zijn de problemen die ze dagelijks moeten overwinnen? Om deze vragen te beantwoorden reisden Aouatef Khelloqi en Nada Zraidi, twee avontuurlijke regisseurs, door Marokko om deze inspirerende vrouwen te ontmoeten.

Hun doel? Vrouwelijke ondernemers een stem geven door het initiatief Mdaif'In, een documentaire serie die te vinden is op sociale netwerken.

Aouatef is geboren en getogen in Frankrijk. De documentairemaakster, die voornamelijk in Centraal-Azië heeft gewerkt, is geïnteresseerd in etnische minderheden en de status van vrouwen. Nada studeerde ondertussen in Zuid-Korea en Duitsland voordat ze een training volgde in het creëren van webcontent in Turkije. De twee vrouwen ontmoetten elkaar tijdens een masterclass in Casablanca, waarbij zij hun wil uitwisselen om een documentaire serie in Marokko te maken.

Toen Aouatef zich in Marokko vestigde, besloot ze een stem te geven aan deze onopvallende vrouwen, vrouwen die op het platteland wonen. Plurielle hield een Interview met Aouatef:

"Het is iets meer dan een jaar geleden dat we het platteland van Marokko hebben bezocht om vrouwen op het platteland te ontmoeten. Wat ons interesseert is om vrouwen te tonen die, ondanks de moeilijke levensomstandigheden waarin ze zich bevinden, samenkomen om een kleine coöperatieve of informele associatie op te zetten. Diegenen die we in onze video's presenteren, hebben zelf een initiatief opgezet en hebben geen hulp of ondersteuning van buitenaf gehad om kennis te maken met ondernemerschap. We waren ook geïnteresseerd in hun levensloop", vertelt Aouatef.

Alvorens het Mdaif'in-project op te starten, begon Aouatef met antropologisch onderzoek. Ze realiseerde zich dat 40% van de Marokkaanse bevolking in landelijke gebieden woonde en dat 49% van deze bevolking vrouw was.

"We horen deze vrouwen niet erg veel. Ze zijn behoorlijk verrast, ze vragen ons waarom we in hen geïnteresseerd zijn, alsof ze niets hebben bij te dragen, er is ook een gevoel van in de marge te leven van de samenleving. In eerste instantie dompelen we ons onder in hun leven. We pakken onze camera's de eerste dagen niet, we willen een vertrouwensband creëren, zodat ze zich op hun gemak voelen, zodat ze daarna op natuurlijke wijze voor de camera praten. Na 3 dagen pakken we onze camera's, nadat we bij ze hebben gewoond en ze hebben begrepen. Het is waar dat wanneer we vertrekken, er verbanden worden gelegd met deze vrouwen, die we achteraf handhaven, omdat we tijdens onze ontmoeting bijzondere momenten hebben gedeeld", zegt Aouatef.

Deze vrouwelijke ondernemers werken hard om hun kinderen een betere toekomst te bieden. Zeer jong getrouwd, willen sommige vrouwen niet hetzelfde voor hun dochter. Aouatef herinnert zich een ontmoeting met een vrouw die op haar zestiende was getrouwd. Ze vroeg haar of ze het kon accepteren als haar 15-jarige dochter zou trouwen. Voor de moeder is er geen sprake van. Tegen Aouatef zei ze: "Het is ondenkbaar. Ik werk hard zodat mijn dochter een betere toekomst kan hebben en dat ze toegang heeft tot onderwijs dat ik niet had."

Het doel van Aouatef en Nada is ook om de diversiteit van het Koninkrijk te tonen: "Dit keer gingen we naar de Rif, daarna naar een klein dorpje in centraal Marokko, vervolgens naar een ander dorp in het zuiden, tussen Kalaat Magouna en Tinghirt, en ook een dorp buiten El Jadida. We hebben in vier regio's opnamen gemaakt. We zijn ook van plan naar het oosten en het zuiden te gaan om een breed scala aan verschillende vrouwen te presenteren", legt Aouatef uit.

Mdaif'In is te volgen via:

Facebook: https://www.facebook.com/mdaifin/
Instagram: https://www.instagram.com/mdaifin
En YouTube (zie video hieronder) YouTube link
© Redactie 2018
marokko
mdaifin
vrouwen
plattelandsgebieden
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
mountakhab
can2019
raja
ridouan taghi
aanslag
botolapro
politie
sri-lanka
meknes
wydad
atlasleeuwen
frmf
casablanca
tanger
wk 2018
ajax
hervé renard
marrakech
eredivisie
mohammed vi
spanje
hakim ziyech
rabat
golaso