Persconferentie Bourita na verbreken diplomatieke banden met Iran

marokko
177
1 mei '18
Bourita geeft aan dat het besluit om de diplomatieke banden met Iran te verbreken geen verband heeft met de regionale en internationale ontwikkelingen.

"Ik ben net teruggekeerd uit Teheran, waar ik een ontmoeting had met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, de heer Jawad Darif, die ik op de hoogte bracht van het besluit van Marokko om de diplomatieke betrekkingen met de Islamitische Republiek Iran te verbreken", zei Bourita op een persconferentie in Rabat.

"De Marokkaanse ambassadeur in Teheran heeft Iran vandaag verlaten en ik zal de chargé d'affaires van de Iraanse ambassade in 30 minuten ontvangen om hem te vragen het Koninkrijk Marokko onmiddellijk te verlaten".

De minister voegde eraan toe dat deze beslissing een reactie is op de bevestigde betrokkenheid van Iran via Hezbollah in een alliantie met het Polisario tegen de nationale veiligheid en de hogere belangen van het Koninkrijk. Volgens hem is een "eerste levering van wapens onlangs aan Polisario geleverd" via een "element" bij de Iraanse ambassade in Algiers.

Volgens het Spaanse agentschap EFE, dat Bourita citeerde, nam deze diplomaat "gedurende ten minste twee jaar" deel als een "facilitator" tussen Hezbollah en Polisario om de elementen van de laatste te trainen in "stedelijke guerrilla en aanvallen tegen het Koninkrijk Marokko".

"Hezbollah ontmijningsdeskundigen en militaire instructeurs" reisden naar Tindouf om Polisario te trainen, maar de meest ernstige gebeurtenis was de levering aan Polisario afgelopen maand van SAM-9, SAM-11 en Strela-raketten (SAM-7).

"Marokko heeft onweerlegbaar bewijs, namen zijn geïdentificeerd en er zijn specifieke feiten die deze samenzwering tussen de Polisario en Hezbollah bevestigen tegen de hoogste belangen van het Koninkrijk", verzekerde Bourita. 

Het besluit om met Iran te breken heeft geen verband met de regionale context. Deze beslissing werd genomen door "puur bilaterale overwegingen en heeft geen verband met de  regionale of internationale ontwikkelingen." Bourita voegde daar aan toe: "Marokko neemt nooit dergelijke beslissingen onder invloed of druk, maar als het gaat om Marokko's territoriale integriteit, zijn nationale veiligheid, de veiligheid van zijn burgers, kan het alleen maar standvastig zijn en duidelijke beslissingen nemen. "

© Redactie 2018
marokko
iran
hezbollah
polisario
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi