Marokko-Iran: Vier Arabische landen geven volledige steun aan Marokko

marokko
20
2 mei '18
Marokko verbrak gisterenavond alle diplomatieke banden met Iran.

Nadat de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein gisterenavond al direct hun volledige steun aan Marokko betuigden, volgden Qatar en Saudi-Arabië al snel met dezelfde steunbetuiging.

Qatar heeft haar "diepe en totale solidariteit" met Marokko uitgedrukt in "het beschermen van de veiligheid en integriteit van zijn grondgebied tegen elke poging om de integriteit te ondermijnen".

In een verklaring uitgegeven door het persbureau van Qatar benadrukte het ministerie van Buitenlandse Zaken "het belang van het respecteren van de beginselen die de betrekkingen tussen staten regelen, met respect voor de soevereiniteit".

Saoedi-Arabië veroordeelde op zijn beurt "met klem de Iraanse inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van Marokko, via zijn terroristische militie Hezbollah."

"Het Koninkrijk Saoedi-Arabië zal naast het broederlijke Koninkrijk Marokko staan voor alles wat de stabiliteit, veiligheid en territoriale integriteit bedreigt", zei een ambtenaar van het Saoedische ministerie van Buitenlandse Zaken, geciteerd door het Saoedische nieuwsagentschap.

De Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, Nasser Bourita, zei gisterenavond tijdens een persconferentie dat de beslissing tot het verbreken van de diplomatieke banden,een reactie is op de bevestigde betrokkenheid van Iran via Hezbollah in een alliantie met het Polisario tegen de nationale veiligheid en de hogere belangen van het Koninkrijk. Volgens hem is een "eerste levering van wapens onlangs aan Polisario geleverd" via een "element" bij de Iraanse ambassade in Algiers.

Polisario heeft inmiddels gereageerd en zegt dat de Marokkaanse beschuldigingen een "leugen" zijn, ontkennend dat ze door Hezbollah zijn gesteund, meldt het Spaanse persbureau EFE. De separatistische beweging drong er bij Rabat op aan om "bewijsmateriaal te leveren" ter ondersteuning van "zijn valse beschuldigingen", vertelde een woordvoerder van Polisario aan EFE.

© Redactie 2018
marokko
iran
steunbetuigingen
polisario
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?