Marokkaans ministerie van Buitenlandse Zaken reageert op ontkenning Iran en Hezbollah

marokko
1
2 mei '18
In een verklaring reageert het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken op de ontkenningen van Hezbollah en Iran.
Volledige tekst van het persbericht:

Na de breuk door het Koninkrijk Marokko van zijn diplomatieke betrekkingen met de Islamitische Republiek Iran, beweerden bepaalde kringen, dat het Koninkrijk deze beslissing onder de druk van bepaalde landen zou hebben genomen. Als antwoord wil het ministerie van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking de volgende verduidelijkingen geven:

1. Het Koninkrijk Marokko is een van de weinige moslimlanden die diplomatieke betrekkingen met de Islamitische Republiek Iran heeft hersteld. Inderdaad, toen de ambassadeur van Zijne Majesteit de Koning in november 2016 in Teheran toetrad, was de crisis met sommige Arabische en westerse landen al op zijn hoogtepunt.

2. Marokko heeft in verschillende regionale en internationale crisissen aangetoond dat zijn posities onafhankelijk worden ingenomen. Ze komen overeen met Marokko's principes en beantwoorden aan Marokko's eigen evaluaties.

3. Marokko heeft onweerlegbaar en gedetailleerd bewijsmateriaal gepresenteerd, waaronder aan Iran, over de rol van Hezbollah, met betrokkenheid van de Iraanse ambassade in Algiers, in militaire training, wapenbezorging en training in stedelijke guerrilla-operaties. In plaats van te reageren op deze feiten, proberen deze kringen hun toevlucht te nemen tot "argumenten" zonder fundament.

4. De separatisten van Polisario gingen zelfs zover dat ze de positie van de Marokkaanse soevereiniteit in verband bracht met de aanneming van de laatste resolutie van de Veiligheidsraad over de Marokkaanse Sahara.

a. Ten eerste hebben de resoluties van de Veiligheidsraad die de afgelopen jaren zijn aangenomen, de positie van Marokko versterkt en de superioriteit van zijn autonomie-initiatief erkend.
b. Op dezelfde manier weerspiegelde de laatste resolutie alleen de positie van de internationale gemeenschap, die overeenkomt met die van Marokko, in het bijzonder over de schendingen van het staakt-het-vuren door Polisario.
c. Bovendien is het de twijfelachtige medeplichtigheid van het Polisario aan bepaalde groepen, met name terroristen, die de internationale gemeenschap ertoe hebben aangezet een realistische positie in te nemen om regionale instabiliteit te voorkomen.
d. Aangezien de andere partijen dezelfde resolutie hebben toegejuicht, passen zij de belangrijkste bepalingen toe, met name de eis dat zij zich terugtrekken uit Guerguerat en Bir Lahlou.
e. Terwijl we de landen bedanken die deze resolutie hebben gesteund, ziet Marokko geen verband met zijn beslissing over Iran.

5) Het Marokkaanse besluit heeft geen betrekking op de vriendelijke Iraanse en Libanese bevolking, die niet bekend zijn met dit soort vijandige acties, genomen door Hezbollah, in samenwerking met de Polisario, en onder de zegen van Iran.
© Redactie 2018
marokko
iran
bourita
persbericht
ontkenning
hezbollah
polisario
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi