Marokkaanse ambassadeur ontboden in Algerije

marokko
85
3 mei '18
Vierentwintig uur na het verbreken van de diplomatieke betrekkingen tussen Marokko en Iran, heeft Algerije gereageerd.

De woordvoerder van het Algerijnse ministerie van Buitenlandse Zaken, Abdelaziz Benali Cherif, omschreef de woorden van Nasser Bourita gisterenavond als "totaal ongegrond".

"De Algerijnse autoriteiten hebben woensdag de totaal ongegronde opmerkingen van de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken verworpen met betrekking tot de aankondiging van de breuk van de diplomatieke betrekkingen tussen zijn land en Iran, en indirect Algerije", zei Cherif, geciteerd door het Algerijnse persbureau APS.

"De ambassadeur van het Koninkrijk Marokko werd vandaag ontvangen door de secretaris-generaal van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, die hem op de hoogte bracht van de afwijzing door de Algerijnse autoriteiten van totaal ongegronde verklaringen die indirect Algerije impliceren, gedaan door de minister van Buitenlandse Zaken ter gelegenheid van de aankondiging door laatstgenoemde van de breuk van de diplomatieke betrekkingen tussen het Koninkrijk Marokko en de Islamitische Republiek Iran", voegde de woordvoerder van de afdeling onder leiding van Abdelkader Messahel eraan toe.

Laat op de avond reageerde het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weer op de uitlatingen van Cherif middels een verklaring, gepubliceerd door het Marokkaanse persbureau MAP. De woordvoerder van het ministerie wilde het volgende verduidelijken: "Marokko begrijpt de schaamte van Algerije, zijn behoefte om zijn solidariteit te uiten met zijn bondgenoten Hezbollah, Iran en het Polisario, en zijn poging om zijn rol in deze actie tegen de nationale veiligheid van het Koninkrijk te ontkennen.

Het Koninkrijk Marokko heeft nauwkeurige gegevens, harde bewijzen, betreffende de politieke, media- en militaire steun van Hezbollah aan Polisario, in samenspanning met Iran. De Marokkaanse autoriteiten hebben de nodige tijd genomen om al deze elementen grondig te bestuderen alvorens hun beslissing met volledige verantwoordelijkheid te nemen.

Als het gaat om de rol van Algerije in de Sahara-affaire en zijn flagrante steun voor Polisario, hoeft Marokko de betrokkenheid van het land niet te impliceren, of het "indirect de schuld te geven". Het is bekend dat Algerije sinds 1975 de separatisten van Polisario behuisd, van wapens voorziet, financiert en traint."

To be continued...

© Redactie 2018
marokko
algerije
iran
diplomatieke
betrekkingen
verbroken
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi