Primeur: 7.642 vrouwen hebben deelgenomen aan het toelatingsexamen voor het beroep 'adoul'

marokko
1
8 mei '18
Voor de eerste keer in de geschiedenis van Marokko hebben vrouwen deelgenomen aan het toelatingsexamen voor het beroep adoul.

Een totaal van 7.642 vrouwen hebben op zondag 6 mei deelgenomen aan het toelatingsexamen voor het beroep adoul. Het beroep adoul, waarbij een persoon de bevoegdheid heeft om huwelijken, echtscheidingen en andere rechtshandelingen te voltrekken, kon voorheen alleen worden uitgeoefend door mannen. Het was de eerste keer in de Marokkaanse geschiedenis dat vrouwen het toelatingsexamen konden afleggen.  Het aantal geselecteerde kandidaten voor dit toelatingsexamen was 18.948, waarvan 40% vrouw (7.642 kandidaten), aldus een verklaring van het ministerie van Justitie. De examens werden georganiseerd op 10 locaties in Rabat, Casablanca, Tanger, Fez, Marrakech, Oujda en Agadir.

Koning Mohammed VI gaf op 22 januari van dit jaar de minister van Justitie, Mohamed Aujjar, de opdracht om de nodige maatregelen te nemen om het toelatingsexamen toegankelijk te maken voor vrouwen. Deze beslissing is met name gericht op het opbouwen van een maatschappij van gendergelijkheid. Volgens de eerder genoemde verklaring van het ministerie van Justitie prezen de vrouwen die aan dit toelatingsexamen deelnamen de Koninklijke beslissing die hen de mogelijkheid gaf om deel te nemen.

Het ministerie meldde ook een "normale" en "positieve" atmosfeer tijdens het toelatingsexamen, evenals het enthousiasme van de kandidaten voor het succes van deze historische gebeurtenis.

© Redactie 2018
marokko
adoul
vrouwen
toelatingsexamen
gendergelijkheid
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?