Spanje: ontmanteling van een netwerk van migrantensmokkelaars met hulp van Marokko

marokko
0
14 mei '18
Vijftien personen werden in Spanje gearresteerd.

Met de hulp van de Marokkaanse Koninklijke Gendarmerie heeft de Spaanse Guardia Civil 15 mensen gearresteerd die behoren tot een criminele organisatie die zich bezighield met illegale migratie tussen Marokko en Spanje, meldt een verklaring van de Guardia Civil.

De gearresteerden worden beschuldigd van mensenhandel, misdaden tegen de rechten van de mens en het behoren tot een criminele organisatie.

Zeven doorzoekingen vonden plaats in de provincies Granada, Madrid, Murcia en Albacete. Hierbij werden verschillende documenten in beslag genomen (paspoorten, registratiecertificaten), evenals elektronische apparaten.

Het onderzoek naar de criminele organisatie is afgelopen januari van start gegaan, na de aankomst van verschillende boten aan de kust bij Barbate (Cádiz). Volgens de Guardia Civil bestaat deze organisatie uit twee partijen, een Spaanse en een Marokkaanse.

De Marokkaanse zijde zocht de migranten uit, zamelde het geld in (tussen de 1500 en 2000 euro per persoon) en bereidde de boten voor, zonder veiligheidsmaatregelen te nemen, waardoor het leven van migranten in gevaar kwam. Rond de 40 personen, inclusief minderjarigen, reisden op dezelfde boot.

Het vertrek vond 's nachts plaatst. De reis duurde ongeveer 14 uur. Aankomstpunt: de stranden van Cadiz bij Barbate. Voor hun vertrek ontvingen de migranten Spaanse telefoonkaarten, die ze bij hun aankomst moesten activeren om contact op te nemen met de personen die verantwoordelijk waren in Spanje.

Eenmaal in Spanje verstopten de migranten zich in het bos tot de komst van de Spaanse leden van de organisatie. Ze werden vervolgens ondergebracht in 'veilige' appartementen in de stad Granada. Om vrij te zijn, moesten ze nog een bedrag betalen.

Meer dan 150 mensen maakten de overtocht. De organisatie heeft sinds januari 2018 bijna 350.000 euro opgehaald, volgens de verklaring.

Verschillende leden van deze organisatie zijn ook betrokken bij drugshandel. 140 kg hasj werd in beslag genomen door de agenten van de Guardia Civil.

© Redactie 2018
spanje
marokko
netwerk
migrantensmokkelaars
ontmanteld
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?