Betogingen Gaza lopen uit op bloedbad

buitenland
0
14 mei '18
Ruim veertig Palestijnen zijn maandag gedood door confrontaties met het Israëlische leger.

Het Palestijnse ministerie van Gezondheid meldde dat er ook zeker 1600 gewonden vielen. Ongeveer de helft van de gewonden had schotwonden opgelopen.

Sinds de Israëlische militaire operatie van 2014 in de Gazastrook zijn er nog niet zo veel doden op een dag in de Gazastrook gevallen. Tienduizenden betogers verzamelden zich maandag op meerdere plekken aan de grens. De betogers trokken massaal naar de grens om de 'Nakba' (de Catastrofe) te herdenken. Daarmee verwijzen ze naar het uitroepen van de staat Israël zeventig jaar geleden. Dat betekende voor veel Palestijnen dat zij van hun geboortegrond vluchtten of daarvan werden verdreven.

De Israëlische ordetroepen schoten met scherp op de betogers. De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) heeft naar aanleiding van het geweld voor dinsdag een algemene staking in de Palestijnse gebieden afgekondigd. Tegelijkertijd is het een dag van rouw voor de omgekomen martelaren.

Egypte heeft het optreden van Israël tegen de Palestijnen scherp veroordeeld en waarschuwde voor het verder escaleren van het Palestijns-Israëlische conflict.

Topdiplomaat EU roept op tot terughoudendheid

Israël moet het recht op vreedzaam protest respecteren en bij het gebruik van geweld proportioneel optreden. Dat zei EU-buitenlandchef Federica Mogherini nadat het Israëlische leger ruim veertig Palestijnen had gedood. Zij roept beide kanten op tot uiterste terughoudendheid, om verder verlies van levens te voorkomen.

Verdere escalatie van de al zeer gespannen situatie zou bij beide volkeren onnoemelijk lijden teweegbrengen en het perspectief op vrede en veiligheid verder verwijderen, schrijft Mogherini. Zij herhaalde haar oproep aan beide partijen om terug te gaan naar de onderhandelingstafel en te werken aan een tweestatenoplossing. De EU is geen voorstander van het eenzijdig erkennen van Al-Quds als hoofdstad van Israël, memoreert Mogherini.

© ANP 2018
gaza
bloedblad
betogingen
israel

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi