Netanyahu: acties in Gaza zelfverdediging

buitenland
16
14 mei '18
De acties van Israël aan de grens met Gaza waren zelfverdediging tegen de regerende Hamas-groep in het gebied, aldus de Israëlische premier Benjamin Netanyahu op Twitter.

"Elk land heeft de plicht om zijn grenzen te verdedigen", aldus Netanyahu. "De terroristische organisatie Hamas verklaart dat ze van plan is Israël te vernietigen en stuurt duizenden mensen om de grensafscheiding te doorbreken om dit doel te bereiken. We zullen vastberaden blijven handelen om onze soevereiniteit en burgers te beschermen."

Witte Huis: Hamas schuld van situatie in Gaza

Hamas is verantwoordelijk voor het geweld dat in Gaza rond de opening van de Amerikaanse ambassade in Al-Quds maandag is uitgebarsten en dat heeft geleid tot tientallen doden, zei het Witte Huis.

"We zijn ons bewust van de berichten over aanhoudend geweld in Gaza vandaag", zei woordvoerder Raj Shah van het Witte Huis tijdens een reguliere persconferentie. "De verantwoordelijkheid voor deze tragische sterfgevallen berust volledig bij Hamas. Hamas lokt deze reactie opzettelijk uit."

Maar de huidige escalatie zal het vredesplan niet schaden, zei Shah. Dit vredesplan van de Amerikaanse regering zal op een geëigend tijdstip worden gepresenteerd. Op de vraag of de VS Israël oproepen tot terughoudendheid in het licht van de vele doden tijdens de schermutselingen van maandag, zei Shah dat dat niet nodig was. "Hamas is verantwoordelijk."

Aantal doden door geweld Gaza naar 52

Het dodental door de protesten aan de grens tussen de Gazastrook en Israël is opgelopen naar 52. Dat meldt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid in Gaza, dat spreekt over ruim 2400 gewonden. Ongeveer de helft daarvan zou schotwonden hebben.

De betogers trokken maandag massaal naar de grens om de 'Nakba' (de Catastrofe) te herdenken. Daarmee verwijzen ze naar het uitroepen van de staat Israël zeventig jaar geleden. Dat betekende voor veel Palestijnen dat zij van hun geboortegrond vluchtten of daarvan werden verdreven.

© ANP 2018
netanyahu
gaza
israel
hamas
witte huis
al-quds
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi