70 procent van kinderontvoeringen gebeurt door vrouw

algemeen
0
16 mei '18
De meeste meldingen van kinderontvoeringen kwamen vorig jaar uit Zuid-Holland
Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) bekijkt of hij iets kan doen aan alimentatieverzoeken bij ontvoeringen naar het buitenland. Hij gaat in gesprek met het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen, dat alimentatie int als de partijen er zelf niet uitkomen. Dekker reageerde woensdag op zorgen die bij diverse Kamerfracties leven over het stijgend aantal kinderontvoeringen. Hij noemde dat verschijnsel "hartverscheurend".

Het komt steeds vaker voor dat een kind door een van de ouders naar het buitenland wordt meegenomen. De Nederlandse overheid kan dan vaak niet helpen het kind weer terug te halen, maar legt wel steeds loonbeslag als er alimentatie wordt geëist.

Bij het Centrum Internationale Kinderontvoering zijn vorig jaar opnieuw meer meldingen binnengekomen van een ouder wiens kind door de andere ouder is meegenomen naar een ander land. In 2017 waren er 288 ontvoerde kinderen gemeld bij het centrum, het jaar ervoor waren het er 251. Dat betekent dat 37 meer kinderen volgens een van de ouders zijn ontvoerd. Volgens het centrum waren nog eens 448 kinderen betrokken bij een dreiging om ontvoerd te worden.

Polen en Duitsland
Kinderen vanuit Nederland waren het meest ontvoerd naar Polen en Duitsland, naar België en naar het Verenigd Koninkrijk, Turkije en Marokko. De meeste meldingen kwamen uit Zuid-Holland en in 70 procent van de zaken was vorig jaar de vrouw de ontvoerder.

Volgens Dekker komt de stijging doordat er steeds meer internationale relaties worden aangeknoopt. De minister noemde het niet makkelijk kinderontvoeringen aan te pakken, zeker niet als het om landen buiten de EU gaat. Nederland loopt volgens hem in veel opzichten voorop bij het aanpakken van het fenomeen.


© ANP 2018
sander dekker
overheid
alimentatie
kinderontvoering
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
vermist
tetouan
promotie
parijs
fa
team marokko
engeland
veroordeling
gevonden
groot-brittannië
atlasleeuwen
wk 2018
casablanca
frmf
tanger
hervé renard
ajax
mohammed vi
marrakech
eredivisie
spanje
hakim ziyech
rabat
migranten