OM ziet geen heil in uitstel Wilders-proces

algemeen
13
17 mei '18
Het Openbaar Ministerie (OM) verzet zich tegen uitstel van het proces tegen PVV-leider Geert Wilders.
Het hoger beroep tegen Geert Wilders moet worden uitgesteld, want de PVV-leider heeft meer onderzoekstijd nodig. Dat is essentieel voor een "eerlijk en juist" proces, zei zijn advocaat Geert-Jan Knoops donderdag tijdens het begin van de elf dagen durende behandeling van het gerechtshof in Den Haag.

Wilders staat terecht voor zijn 'minder Marokkanen'-uitspraken. De politicus liet in maart 2014 zijn aanhangers op televisie roepen dat ze "minder Marokkanen'' wilden. Het probleem is vooral, volgens Knoops, dat het Openbaar Ministerie met twee maten meet.

Hij zet de zaak van Wilders - en de beslissing van het Openbaar Ministerie hem te vervolgen - af tegen een uitspraak van D66-voorman Alexander Pechtold. Die zei in februari tegen de NOS: "Ik moet de eerste Rus nog tegenkomen die zijn fouten zelf rechtzet.” Pechtold zei dit naar aanleiding van de leugen van voormalig minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra over diens ontmoeting met Poetin.

Openbaar Ministerie
Volgens het OM is daar echter geen reden toe. Nader onderzoek, zoals door Wilders gevraagd, is niet nodig vindt het OM.

De advocaat-generaal reageerde donderdag aan het begin van de middag op het uitvoerige betoog van Wilders’ advocaat. Volgens hem kan het hoger beroep gewoon doorgaan en gaat het om de aanklacht tegen Wilders. De vraag die beantwoord moet worden, aldus de advocaat-generaal, is: heeft Wilders zich schuldig gemaakt aan discriminatie wegens ras? Hoe moeten de woorden "minder Marokkanen" juridisch uitgelegd worden?

Justitie meent dat zowel het OM als Wilders en zijn raadsman hun visie daarop kunnen geven, op basis van het dossier zoals het er nu ligt.

Volgens de aanklager gaan vergelijkingen met de aangiften tegen Alexander Pechtold, na diens uitspraken over Russen in februari, niet op. "Beide zaken staan op zichzelf." Wilders meent dat er met twee maten is gemeten, omdat hij wel en Pechtold niet wordt vervolgd.

Het hof zal donderdagmiddag een beslissing nemen en bepalen of het proces wordt voortgezet dan wel wordt uitgesteld.

Circa 6500 mensen hebben aangifte gedaan tegen Wilders. Eind 2016 werd hij veroordeeld voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie van Marokkanen, maar hij kreeg geen straf opgelegd. Zowel Wilders als het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep. Het OM wilde een hogere straf en vond dat hij ook moest worden veroordeeld voor het aanzetten tot haat.
© ANP 2018
wildersproces
mindermarokkanen
uitstel
om
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
elothmani
promotie
boersma
mogherini
turkije
chabab mohammedia
rivaldo
eu
daklozen
tetouan
atlasleeuwen
wk 2018
casablanca
frmf
tanger
hervé renard
ajax
mohammed vi
marrakech
eredivisie
spanje
hakim ziyech
rabat
migranten