Brandstofprijzen: 'Sommige bedrijven hebben hun winst met 996% verhoogd' (video)

buitenland
0
17 mei '18
De parlementaire onderzoeksmissie betreffende brandstofprijzen in Marokko heeft zijn rapport aan de Commissie voor Financiën en Ontwikkeling voorgelegd.
Het rapport dat eergisteren werd besproken in de Commissie voor Financiën en Ontwikkeling "bevat gegevens die geanalyseerd moeten worden", zei Abdellah Bouanou, voorzitter van de onderzoekscommissie betreffende brandstofprijzen in Marokko.

"Het verschil tussen wat de overheid heeft vastgesteld als prijs en dat voorgesteld door bedrijven bereikt een dirham per liter, volgens gegevens van de overheid, douane en wisselkantoren", zei Bouanou. "De Marokkaanse markt verbruikt jaarlijks ongeveer 6,5 miljoen ton, dus we bereiken gemakkelijk 7 miljard dirham extra winst in een jaar."

"Bedrijven vertellen ons dat ze hun winsten herinvesteren in de markt, ik zou graag willen dat dit het geval is, maar deze bedrijven hebben slechts twee miljard dirham geïnvesteerd in afschrijvingen en gedurende meerdere jaren. Er blijft vijf miljard over."

Naar zijns inziens hebben sommige bedrijven hun marges verklaard door andere producten die worden aangeboden zoals afval, catering en wassen. "Sommige bedrijven verhoogden hun winst met 996% zonder andere diensten aan te bieden, dit is niet normaal", zei hij.

In de details van het rapport onthulde de voorzitter van de onderzoeksmissie dat één van de bedrijven zijn winst in Marokko heeft verdrievoudigd terwijl het wereldwijd verliezen boekte. "De winst ging van 300 miljoen dirham naar 900 miljoen dirham tussen 2015 en 2016 dankzij de liberalisering van de brandstofprijzen", legde hij uit.

Bouanou is van mening dat bedrijven het recht hebben om winst te maken en dividend te ontvangen, maar niet ten koste van de consument. "Het is niet alleen de eigenaar van een auto die wordt getroffen, maar ook het openbaar vervoer, wat automatisch van invloed is op de prijs van groenten en fruit."YouTube link


Videocredit: Alyaoum24
© Redactie 2018
marokko
brandstofprijzen
winst
rapport
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
vermist
tetouan
promotie
parijs
fa
team marokko
engeland
veroordeling
gevonden
groot-brittannië
atlasleeuwen
wk 2018
casablanca
frmf
tanger
hervé renard
ajax
mohammed vi
marrakech
eredivisie
spanje
hakim ziyech
rabat
migranten