Koning Mohammed VI lanceert drie solidariteitsprojecten in Salé en Rabat (video)

marokko
4
18 mei '18
Koning Mohammed VI begon donderdag 17 mei zijn gebruikelijke sociale activiteiten in de maand Ramadan, waaronder de voedselondersteunende operatie 'Ramadan 1439'.

In Salé lanceerde hij de nationale voedselondersteunende operatie die 2,5 miljoen mensen ten goede zal komen, evenals bouwwerkzaamheden voor een kunst- en cultuurcomplex. In Rabat lanceerde de Koning de bouw van een opleidingscentrum voor onderhoud en duurzame energie. In alle drie gevallen zijn dit projecten van de Mohammed V Stichting voor Solidariteit.

Voedselondersteunende operatie "Ramadan 1439"

Koning Mohammed VI lanceerde donderdag 17 mei, in de wijk Al Inbiath in Salé, de nationale voedselondersteunende operatie "Ramadan 1439", geïnitieerd door de Mohammed V Stichting voor Solidariteit ter gelegenheid van de heilige maand.

Georganiseerd met de steun van het ministerie van Binnenlandse Zaken en het ministerie van Habous en Islamitische Zaken, is deze nationale operatie na verloop van tijd een jaarlijkse operatie geworden om de meest kwetsbare sociale groepen te helpen, inclusief weduwen, ouderen en mensen met een handicap. Dit jaar is het alweer de negentiende editie.

De operatie "Ramadan 1439" mobiliseert een budget van 80 miljoen dirham, tegen 55 miljoen dirham toegewezen in het voorgaande jaar. Deze verhoging is het gevolg van de uitbreiding van de begunstigden, die dit jaar is vastgesteld op 2,5 miljoen mensen die zijn gegroepeerd binnen 500.000 huishoudens, waarvan 429.100 op het platteland wonen. Daarnaast is de verhoging ook het gevolg van de toevoeging van 3 nieuwe voedselproducten in de aangeboden voedselmand (linzen, tomatenpuree en vermicelli).

Vorig jaar profiteerden 473.000 gezinnen van deze operatie. Tegen de marktprijs is de waarde van elke mand 223 dirham. De Stichting betaald zelf minder, zij betalen per mand 158,60 dirham.

Voor de goede werking van deze operatie worden duizenden mensen gemobiliseerd, ondersteund door maatschappelijk werkers en vrijwilligers, waaronder jonge studenten. De uitvoering van dit initiatief is ook onderworpen aan controles, met name op het niveau van twee comités (de ene lokaal en de andere provinciaal) die op het terrein zorgen voor het toezicht op de levering aan de distributiecentra, de identificatie van begunstigden en de distributie van levensmiddelen.

De 'Professionele Groep van Banken in Marokko' (GPBM), de Algemene Schatkist van het Koninkrijk en Barid Al Maghrib verlenen ook steun aan de Mohammed V Stichting voor Solidariteit door de financiële aspecten van de operatie te helpen beheersen. De Marokkaanse Voedsel- en Warenautoriteit ONSSA houdt toezicht op de kwaliteitscontrole van gedistribueerde voedselproducten.

Kunst- en cultuurcomplex in Tabriquet

Op dezelfde dag lanceerde Koning Mohammed VI in de wijk Tabriquet in Salé, de bouwwerkzaamheden voor een kunst- en cultuurcomplex.  Dit project wil de opkomst van nieuwe talenten onder de jongere generaties en de ontwikkeling van artistieke projecten stimuleren.

Het toekomstige complex zal meer dan 20.000 jongeren per jaar ten goede komen. Het zal een theatercentrum huisvesten met een voorstellingszaal (met een capaciteit van 200 stoelen), een muziekcentrum (muziek- en restauratieworkshops en afstemming van muziekinstrumenten), een centrum voor grafische kunsten (workshops beeldende kunst, kalligrafie en computergraphics), en een boekenclub met een bibliotheek en een mediatheek.

Dit complex zal binnen 24 maanden worden gerealiseerd.

Opleidingscentrum voor onderhoud en duurzame energie

Koning Mohammed VI lanceerde ook donderdag in het district Akkari in Rabat, de bouw van een opleidingscentrum op het gebied van onderhoud en hernieuwbare energie.

Het toekomstige centrum, dat zal worden gebouwd op een perceel van 1.700 m2, zal professionele training bieden aan ongeveer 400 stagiairs per jaar voor het onderhoud van elektrische installatie, industrieel onderhoud, installatie van sanitaire en thermische apparatuur, commerciële koeling en airconditioning, en apparaten die gebruik maken van hernieuwbare energie.

Dit opleidingscentrum zal binnen 12 maanden worden gerealiseerd.

YouTube link

Videocredit: Medi1TV

© Redactie 2018
marokko
mohammed vi
solidariteit
ramadan
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?